Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.09.2015.
04:30
Tanjug A

FOTO: Kad premijer obere grožđe, svi piju vino

Predstavinici diplomatskog kora boravili su ovih dana u Smederevu, gde su kao gosti premijera Srbije Aleksandra Vučića, otvorili berbu grožđa u okviru tradicionalne manifestacije "Smederevski dani".

Vučić je rekao da smo pokazali našim inostranim gostima prelepu Srbiju, kao i to da imamo dobro grožđe, dobra vina i dobre vinarije. Smederevo može da, pored industrijske, bude i jedna od turističkih prestonica Srbija, rekao je Vučić i dodao da su u Smederevu dve nove vinarije predstavile svoja vina koja su vrlo dobra.

- Verujem da će oni koji su napravili i u tehničkom smislu unapredili svoje vinarije u budućnosti zarađivati više - rekao je Vučić.

Obraćajući se ambasadorima na početku manifestacije, Vučić je rekao da je ovo prilika za njih i da se upoznaju sa srpskom istorijom i Milošem Obrenovićem, za koga je rekao da je najveći srpski lider i zapravo osnivač moderne Srbije.

- Bio je veliki vizionar i veoma pametan, a svi posle njega su samo nastavili sa razvojem njegovih ideja- rekao je premijer.

Poželevši predstavnicima diplomatskog kora da uživaju u berbi i dobrom vinu, on je ukazao da je Smederevo veoma dobar region za vino, da ima dobre vinarije i da se nada da će ih biti sve više. Istovremeno, on je pozvao ambasadore da ono što vide i dožive danas u Smederevu, prenesu svojim građanima, kako bi ih podstakli da posećuju Srbiji.

Goste su dočekale devojke u belom, sa venčićima u kosi, koje su im asistirale u berbi grožđa, a ambasadori su ubrali prve grozdove od kojih će smederevska vinarija ove godine, prozvoditi "piće bogova".

Nije im prvi put da beru grožđe

Američki ambasador Majkl Kirbi, koji je u Smederevo došao sa suprugom, rekao je da ovo nije prvi put da prisustvuje berbi grožđa u Srbiji, ali isto tako ni prvi put da pije srpsko vino.

- Neka vaša vina su zaista dobra, sviđa mi se što proizvodite neke francuske sorte, ali takođe i srpske. I jedna i druga su dobra, ali jasno je da su srpske sorte jedinstvene - rekao je Kirbi

Italijanskom ambasadoru Đuzepeu Mancu ovo takođe nije prva berba grožđa u Srbiji, ali, kako i sam kaže, bez obzira na to, kao Italijan je veoma dobro upoznat sa vinima.

- Ove vinograde sam već posetio pre nekoliko meseci, kada smo otvarali italijansku firmu u blizini. Ovo je prelepo - naglasio je Manco. On je rekao da, kada su u pitanju vina i vinarije, Italija i Srbija sasvim sigurno mogu zajedno da rade i dodao da je u pripremi vodič o vinima Srbije koji će, nada se, biti pripremljen tokom sledeće godine.

Upitan kako mu se sviđa grožđe, Manco je rekao da je, sudeći po njegovom ukusu, savršeno:

- Na dobrom ste putu, ne samo ka Evropi, već i kada je u pitanju vino - rekao je Manco.

On je na pitanje da li preferira crno ili belo vino, odgovorio: - Ok, vino je crveno. Uvek. Ali, ok, mogu da prihvatim i belo vino.

I Rusi piju vino

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev prvi put je u vinogradima u Smederevu, i ističe da uživa u dobrom društvu diplomata i premijera Srbije, koji je veliki prijatelj Belorusije. Ističući da mu se sviđaju vina, on je istakao da Belorusija vino ne proizvodi, već samo votku, a upitan da li će preporučiti izvoz srpskog vina u Belorusije, on je rekao da izvoz već postoji kada je reč o prehrambenoj industriji, a da je došlo vreme da i vino, smederevsko područje i cela Srbija budu predstavljeni u Belorusiji.

Ambasadori su potom ugošćeni na koktelu u dvorištu vile "Zlatni breg", koju je 1829. godine knez Miloš Obrenović kupio zajedno sa vinogradom. Na potezu gde se nalazi vila, vino su proizvodili još Rimljani, a vinograde obnavlja Miloš Obrenović. U vili je danas izložena postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Po završetku Drugog svetskog rata, vila i vinogradi postali su državna svojina i rezidencijalni objekat Vlade Srbije, koji je od ove godine uz podršku Vlade i premijera, kako je rečeno na manifestaciji, otvoren za posetioce.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online