Ponedeljak 07.09.2015.
04:30
Tanjug

FOTO: Kad premijer obere grožđe, svi piju vino

Vučić je rekao da smo pokazali našim inostranim gostima prelepu Srbiju, kao i to da imamo dobro grožđe, dobra vina i dobre vinarije. Smederevo može da, pored industrijske, bude i jedna od turističkih prestonica Srbija, rekao je Vučić i dodao da su u Smederevu dve nove vinarije predstavile svoja vina koja su vrlo dobra.

- Verujem da će oni koji su napravili i u tehničkom smislu unapredili svoje vinarije u budućnosti zarađivati više - rekao je Vučić.

Obraćajući se ambasadorima na početku manifestacije, Vučić je rekao da je ovo prilika za njih i da se upoznaju sa srpskom istorijom i Milošem Obrenovićem, za koga je rekao da je najveći srpski lider i zapravo osnivač moderne Srbije.

- Bio je veliki vizionar i veoma pametan, a svi posle njega su samo nastavili sa razvojem njegovih ideja- rekao je premijer.

Poželevši predstavnicima diplomatskog kora da uživaju u berbi i dobrom vinu, on je ukazao da je Smederevo veoma dobar region za vino, da ima dobre vinarije i da se nada da će ih biti sve više. Istovremeno, on je pozvao ambasadore da ono što vide i dožive danas u Smederevu, prenesu svojim građanima, kako bi ih podstakli da posećuju Srbiji.

Goste su dočekale devojke u belom, sa venčićima u kosi, koje su im asistirale u berbi grožđa, a ambasadori su ubrali prve grozdove od kojih će smederevska vinarija ove godine, prozvoditi "piće bogova".

Nije im prvi put da beru grožđe

Američki ambasador Majkl Kirbi, koji je u Smederevo došao sa suprugom, rekao je da ovo nije prvi put da prisustvuje berbi grožđa u Srbiji, ali isto tako ni prvi put da pije srpsko vino.

- Neka vaša vina su zaista dobra, sviđa mi se što proizvodite neke francuske sorte, ali takođe i srpske. I jedna i druga su dobra, ali jasno je da su srpske sorte jedinstvene - rekao je Kirbi

Italijanskom ambasadoru Đuzepeu Mancu ovo takođe nije prva berba grožđa u Srbiji, ali, kako i sam kaže, bez obzira na to, kao Italijan je veoma dobro upoznat sa vinima.

- Ove vinograde sam već posetio pre nekoliko meseci, kada smo otvarali italijansku firmu u blizini. Ovo je prelepo - naglasio je Manco. On je rekao da, kada su u pitanju vina i vinarije, Italija i Srbija sasvim sigurno mogu zajedno da rade i dodao da je u pripremi vodič o vinima Srbije koji će, nada se, biti pripremljen tokom sledeće godine.

Upitan kako mu se sviđa grožđe, Manco je rekao da je, sudeći po njegovom ukusu, savršeno:

- Na dobrom ste putu, ne samo ka Evropi, već i kada je u pitanju vino - rekao je Manco.

On je na pitanje da li preferira crno ili belo vino, odgovorio: - Ok, vino je crveno. Uvek. Ali, ok, mogu da prihvatim i belo vino.

I Rusi piju vino

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev prvi put je u vinogradima u Smederevu, i ističe da uživa u dobrom društvu diplomata i premijera Srbije, koji je veliki prijatelj Belorusije. Ističući da mu se sviđaju vina, on je istakao da Belorusija vino ne proizvodi, već samo votku, a upitan da li će preporučiti izvoz srpskog vina u Belorusije, on je rekao da izvoz već postoji kada je reč o prehrambenoj industriji, a da je došlo vreme da i vino, smederevsko područje i cela Srbija budu predstavljeni u Belorusiji.

Ambasadori su potom ugošćeni na koktelu u dvorištu vile "Zlatni breg", koju je 1829. godine knez Miloš Obrenović kupio zajedno sa vinogradom. Na potezu gde se nalazi vila, vino su proizvodili još Rimljani, a vinograde obnavlja Miloš Obrenović. U vili je danas izložena postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Po završetku Drugog svetskog rata, vila i vinogradi postali su državna svojina i rezidencijalni objekat Vlade Srbije, koji je od ove godine uz podršku Vlade i premijera, kako je rečeno na manifestaciji, otvoren za posetioce.

2024 © - Vesti online