Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.07.2015.
04:30
Vestionline A

Suveniri s letovanja koji nisu bačena para

Sa svakog putovanja kući se vraćamo sa suvenirom, koji se često ili zagubi ili skuplja prašinu u nekom ćošku, ili ga posle nekog vremena bacimo. Na kraju se ispostavi da smo na odmoru bespotrebno potrošili i vreme i novac na stvari koje ničemu ne služe. Zato, umesto glupih suvenira proizvedenih odreda u Kini, kupite nešto što će trajati godinama ili makar na trenutak pružiti autentično iskustvo boravka na nekom drugom mestu.

AP
Zmijska rakija iz Perua

1. Piće: U stranoj zemlji potražite alkohol kojeg nema kod nas. U Veneciji kupite proseko ili aperol, u Grčkoj lokalno domaće vino ili metaksu, a u Turskoj tursku rakiju. Iz Meksika nemojte da se vraćate bez tekile sa crvom... Uz gutljaje iz dalekih zemalja gledanje slika biće mnogo zanimljivije. 

2. Nakit iz celog sveta: Dovoljno je da u svakoj zemlji u koju idete kupite jednu narukvicu. Na kraju života imati ćete mnogo u kutijama i svaki put kada stavite neku od njih u nozdrvama ćete osetiti miris baš tog mora i borovine ili baš te ulice i restorana sa ćoška. 

3. So: Nemojte još da se čudite i smejete. Preporučujemo so jer postoji mnogo vrsta ovog kristala, koje kod nas nikada nećete naći. Recimo, ako putujete u Poljsku nabavite kamenu so iz poznatog rudnika Vielicka. Ako idete u Sloveniju kupite njihovu Piransku so, a avanturisti koji su se zaputili na Himalaje neka donesu malo himalajske soli!

4. Tekstil i tkanina: Ako uređujete svoj dom nemojte sve kupiti u prodavnicama za dekoraciju koje istu robu nude širom sveta. Iskoristite put u Tursku i kupite unikatne jastučnice za dnevni boravak, kožni tabure ili ćilim. 

AP
Sa Orijenta se vratite sa zanimljivim tkaninama

5. Knjige: Oni koji putuju često mnogo i čitaju. Ako i dalje volite papirnate knjige i znate strane jezike iskoristite putovanje da dopunite svoju policu interesantnim naslovom koji kod nas još nije preveden. I da, obavezno napišite sebi posvetu dok ste još tamo, u tom nekom gradu. Izmamiće vam osmeh na lice kada posle nekoliko godina ponovo uzmete tu knjigu u ruke.

6. Keramika: Nemojte kupovati statuice Afrodite, kopije hramova i slične gluposti ako ste u Grčkoj. Potrošite pare na neki lepi keramički predmet koji će vam zaista i koristiti u kuhinje. A ako ste u Turskoj, Tunisu ili Maroku, umesto magneta i sličnih džidža-bidža kupite nekoliko keramičkih pločoca sa orijentalnom ornamentiko. Zalepite ih na vidno mesto u kupatilu ili kuhinji da vas dugo podsećaju na lepo vreme provedeno u ovim zemljama.

7. Čokolada, sir, pršuta, začini: Ovde ne treba mnogo objašnjavati. Vama dragi ljudi više će se obradovati neobičnoj čokoladi od 50 grama nego magnetiću za frižider. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online