Petak 17.07.2015.
04:30
Vestionline

Suveniri s letovanja koji nisu bačena para

AP
Zmijska rakija iz Perua

1. Piće: U stranoj zemlji potražite alkohol kojeg nema kod nas. U Veneciji kupite proseko ili aperol, u Grčkoj lokalno domaće vino ili metaksu, a u Turskoj tursku rakiju. Iz Meksika nemojte da se vraćate bez tekile sa crvom... Uz gutljaje iz dalekih zemalja gledanje slika biće mnogo zanimljivije. 

2. Nakit iz celog sveta: Dovoljno je da u svakoj zemlji u koju idete kupite jednu narukvicu. Na kraju života imati ćete mnogo u kutijama i svaki put kada stavite neku od njih u nozdrvama ćete osetiti miris baš tog mora i borovine ili baš te ulice i restorana sa ćoška. 

3. So: Nemojte još da se čudite i smejete. Preporučujemo so jer postoji mnogo vrsta ovog kristala, koje kod nas nikada nećete naći. Recimo, ako putujete u Poljsku nabavite kamenu so iz poznatog rudnika Vielicka. Ako idete u Sloveniju kupite njihovu Piransku so, a avanturisti koji su se zaputili na Himalaje neka donesu malo himalajske soli!

4. Tekstil i tkanina: Ako uređujete svoj dom nemojte sve kupiti u prodavnicama za dekoraciju koje istu robu nude širom sveta. Iskoristite put u Tursku i kupite unikatne jastučnice za dnevni boravak, kožni tabure ili ćilim. 

AP
Sa Orijenta se vratite sa zanimljivim tkaninama

5. Knjige: Oni koji putuju često mnogo i čitaju. Ako i dalje volite papirnate knjige i znate strane jezike iskoristite putovanje da dopunite svoju policu interesantnim naslovom koji kod nas još nije preveden. I da, obavezno napišite sebi posvetu dok ste još tamo, u tom nekom gradu. Izmamiće vam osmeh na lice kada posle nekoliko godina ponovo uzmete tu knjigu u ruke.

6. Keramika: Nemojte kupovati statuice Afrodite, kopije hramova i slične gluposti ako ste u Grčkoj. Potrošite pare na neki lepi keramički predmet koji će vam zaista i koristiti u kuhinje. A ako ste u Turskoj, Tunisu ili Maroku, umesto magneta i sličnih džidža-bidža kupite nekoliko keramičkih pločoca sa orijentalnom ornamentiko. Zalepite ih na vidno mesto u kupatilu ili kuhinji da vas dugo podsećaju na lepo vreme provedeno u ovim zemljama.

7. Čokolada, sir, pršuta, začini: Ovde ne treba mnogo objašnjavati. Vama dragi ljudi više će se obradovati neobičnoj čokoladi od 50 grama nego magnetiću za frižider. 

2024 © - Vesti online