Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.05.2015.
04:30
punkufer.dnevnik.hr A

Šta obavezno posetiti a šta preskočiti u metropolama?

Njujork, London i Pariz su gradovi koji su uvek na samom vrhu najpoželjnijih destinacija. Međutim, kada se već nađete u njima - nemojte da pravite početničke turističke greške. Evo malog vodiča kako da se najbolje provedete u tim metropolama.

NJUJORK

Reuters/C.A.
Central Park možete da istražujete i gondolom

Ne - Kada dođete u Central Park i odlučite da ga bolje upoznate nikako nemojte iznajmljivati kočiju koja će vas voditi u razgledanje. Verovatno ste to videli na filmu, ali ovde situacija teško da će biti filmska. Konj neće biti razigran i srećan, a kočijaš bi mogao da vas udavi sa pričama o istoriji svog grada. Što se drugog saveta tiče, jasno nam je da morate daodete na Tajms skver, ali nikako nemojte baš tamo da jedete. Možete dobiti samo skuplju hranu koja po pravilu nije ništa posebno, kao uostalom i na drugim poznatim svetskim trgovima.

Da - Umesto gore spomenute kočije, probudite se nešto ranije i zaputite u Central Park. Šetajte njime, izgubite se u skoro četiri miliona kvadratnih metara i upoznajte sve lepote koje pruža. Veliko jezero i jastrebovi - ostaviće vas bez daha. Kada ste već obišli i Tajms skver prošetajte još dva bloka dalje, do "Hell's Kitchen" (Paklena kuhinja). To je deo grada poznat po umetnicima i boemima, tako da su cene znatno niže, a i naćićete skoro sve svetske kuhinje u ponudi.

LONDON

AP
Umesto autobusom na sprat grad obiđite biciklom

Ne - Londonski autobusi na sprat, jedna od atrakcija tog grada, vrlo su skupi, a ako ne uspete da se ukrcate na sprat nećete baš videti znamenitosti, već samo ostala vozila u saobraćaju. Jasno nam je i da želite da vidite kultni i zaista predivni muzej voštanih figura Madam Tiso, ali na ulaz u njega možda ćete čekati satima. Još jedan minus je jako skupa ulaznica, pa nismo sigurni da je vreme u Londonu pametno trošiti na ovaj način.

Da - Umesto autobusa odaberite vožnju biciklom. Pre pet godina napravljene su dve izuzetno brze biciklističke staze koje iz predgrađa Londona do centra vode vrlo brzo. U Londonu se iznajmljuje više od 5.000 bicikala koje možete vratiti na oko 400 sjajno smeštenih lokacija. Takođe, posetite druge poznate muzeje, poput Britiš muzeuma ili Nacionalne galerije. Ne samo da ćete uživati u remek delima svetske umetnosti, nego je ulaz u njih potpuno besplatan!

PARIZ

Reuters/C.P.
Ne gubite vreme u Luvru jer Pariz ima još mnogo toga da ponudi

Ne - Jeste, najpoznatiji muzej na svetu je Luvr, a vrlo dobro je poznat i Orsej. Ipak, ako dolazite usred sezone, možda je bolje da preskočite ove muzeje. Gužve su prevelike, i to ne samo u redovima ispred muzeja, već u njima samima. Tako da, samo dok dođete do Mona Lize, izgubićete vremena i vremena… Bulevar Sen Žermen, nekadašnje sastajalište francuskih intelektualaca, odavno to više nije. Tako da, nemojte pogrešiti i završiti u nekom tamošnjem bistrou jer ćete platiti visoku cenu za skoro ništa.

Da - Zaboravite gore navedene muzeje i obiđite one manje poznate. Muzej Oranžeri ili Marmotan kriju dela velikih svetskih majstora, a jedan od njih je i Klod Mone. Ako ste ljubitelj vajarstva treba da posetite muzej Ogista Rodena. Kada posle šetnje po muzejima odlučite da se počastite ručkom ili kafom, skoknite do ulice Boreper. Sedite na neku od terasa i uživajte u pogledu na kanal Sen Marten.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 07:39
Sto se ticfe Londona, ovo u vezi buseva na sprat je malo glupo. Veoma ce se retko desiti da ne nadjete mesto na spratu. Ono sto bih ja preporucio je da izbegnete su tkz. turisticki busevi (isto na sprat). Ture su im prilicno jednolicne i predvidljive. Javni prevoz je skup, ali ja bih preporucio da "izadjete" iz standardnih turistickih krajeva i obidjete, recimo, Kingston ili Richmond. Tek tamo cete videti "pravi" London.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online