Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.01.2015.
01:30
b92.net A

Grčka zimi? Vredi pokušati!

Poznata po letnjem turizmu, Grčka nam retko pada na pamet kada je u pitanju zimovanje. To je šteta, jer pored svih onih lepota koje nam ova mediteranska zemlja nudi tokom jula i avgusta, u Grčkoj možemo isto tako uživati i u decembru i januaru.

Niske zimske temperature su u stanju da oboje magijom mala grčka kamena sela koja se nalaze u gustim šumama, ali i dvorce koji su raštrkani duž predivne grčke obale. Kada tome dodamo uvek žive gradove, ali i skijaške centre – da, skijaške centre – Grčku ćemo posmatrati iz potpuno nove perspektive.

Ako ne znate gde da zimujete u Grčkoj, možda možete posetiti neko od ovih 6 mesta:

Za romantično zimovanje: Planinski centar Aristi, Zagorohorija

twitter.com
Pogled na čarobnu Zagorohoriju
 

Zagorohorija je skriveno planinsko mesto u oblasti Epira, u severozapadnoj Grčkoj, koje čini 46 sela izgrađena od kamena. Ova regija je puna očaravajućih planinskih pejzaža i tradicionalnih kamenih mostića koji povezuju sela puna malih kafića.

Planinski centar Aristi u istoimenom selu je idealno mesto za početak istraživanja ove regije. Selo se nalazi na uzvišenju sa koga se pruža predivan pogled na Kule Astrake, prelepe stene čija veličina dominira horizontom.

Smeštaj uključuje sobe koje se nalaze u kamenim kućicama, kao i tri nove vile. U ovom mestu postoji i bazen sa toplom vodom, sa kog se takođe pruža divan pogled na celu regiju.

Za zimovanje u gradu: Solun

Beta/AP/G. S.
Solun - grad uvek otvoren za turiste
 

Solun je jedan od najvećih turističkih centara u Grčkoj tokom cele godine. Glavne destinacije u gradu su ulice Cimiki, Mitropoleos i Proksen Koromila koje su prepune butika sa modernom garderobom. U ulici Valaoritu se nalaze otmeni restorani i barovi u koje svraća uglavnom klijentela dubljeg džepa. Mnogi muzeji, važna arheološka nalazišta i vizantijski spomenici su idealna solucija za zimsku šetnju.

Planine i more: Pelion, Pinakates

xstudio.gr
Bajkovito seoce često je dekor za svadbene fotografije
 

Duge staze sa šetnju, mala sela i skijaške padine sa očaravajućim panoramskim pogledom na Pelionski zaliv u Egejskom moru, stavljaju Pelion među najidealnija mesta za zimovanje u Grčkoj. Mitske planine Kentaura leže na jugoistočnom delu tesalijskog regiona, formiraju poluostrvo okruženo vodom.

Selo Pinakates u zapadnom Pelionu, liči na neku scenu sa umetničke slike, sa sve zadivljujućim palatama i fotogeničnim uličicama. Palata Sakali je renovirana građevina iz 18. veka, koja je pretvorena u mali hotel. U sobama se nalaze razna umetnička dela, restaurirani antikviteti i ručno pravljeni ćilimi. Neke sobe imaju i kamin.

Snežni odmor: Evritania, Megalo Horio

Lociran u centralnoj Grčkoj, u regionu Evritanije se nalaze tradicionalna grčka sela, klisure koje oduzimaju dah, planine sa gustim šumama i istorijski manastiri. Tokom zime, u ski centru Velouhi uvek ima snega, kao i na padinama planine Timfristos, a ako vam je do gradskog provoda, tu je Karpensi, glavi grad te oblasti.

U mestu Megalo Horio (što znači “veliko selo”) nalazi se hotel Anerada In, koji može poslužiti kao baza za istraživanje ovog regiona. Romantičan izgled ovog malog hotela čini ga idealnim mestom za beg od gužve. Ako volite vino, ovde imate ogroman izbor.

Za zimski road trip: Mani, Gerolimenas

Wikipedia/ Koppi2
Mani - mesto gde se sreću dva mora
 

Smešten između tri poluostrva u oblasti Peloponeza, Mani je mesto gde se susreću Jonsko i Egejsko more. Ovde se nalazi 96 tradicionalnih grčkih sela, vizantijske crkve, uvale, klisure kao i očaravajuća morska obala – sve to ovaj region čini idealnim za zimski road trip.

Lokalci ovde imaju običaj da kažu: “Treba ti 3 života da bi potpuno razumeo dušu čoveka koji živi u mestu Mani – jedan za more, drugi za planine, treći za ljude.”

Odmaralište Kirimai je sagrađeno 1870. godine a danas je to restauriran luksuzan hotel koji vodi porodica Kirimis. Hotel predstavlja spomenik kulture i zaštićen je od Grčke vlade. U njemu se nalaze 23 sobe.

Za predivan pogled: Monemvasija

pinayflyinghigh.com
Pogled koji se ne zaboravlja - Monemvasija
 

Monemvasija se nalazi na jugu Peloponeza i tu je jedna od najbolje očuvanih vizantijskih tvrđava. Automobili su zabranjeni, a na malom ostrvcetu se nalazi i bajkoviti dvorac kog sa kopnom povezuje most. Kada ga gledate iz daljine, izgleda kao da lebdi iznad mora.

Mesto je okruženo palatama, crkvama, fontanama i krivudavim stazama. Tokom vizantijskog perioda, Monemvasija je imala važnu ulogu, a to je više nego očigledno kada vidite živopisne zidove tvrđave koji se spuštaju u more.

Samo pedesetak metara od ulaska u tvrđavu, nalaze se luksuzni apartmani Moni Emvasi, sa kojih se pruža predivan pogled na more. Apartmani su napravljeni od krečnjaka, ukrašeni su lukovima, drvenim plafonima i ručno oblikovanim kamenom. Sa balkona se pruža pogled na grad i Egejsko more.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online