Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.02.2014.
08:00
Luxlife A

Strazbur: Bajkoviti grad predivnih boja

Ispresecan kanalima i strmim ulicama, bajkoviti Strazbur je kosmopolitski grad sa dugom i bogatom istorijom, smešten na krajnjem istoku Francuske.

Bajkoviti grad
 

U Strazburu, centru pokrajine Alzas, nalaze se sedišta Evropskog parlamenta, saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava.

Katedrala Notr Dam je bila najviša zgrada na svetu od 1647 – 1874. godine. Danas je šesta po veličini crkva u svetu, i smatra se za remek delo gotičke arhitekture. Zvonik dostiže visinu od 142 metra, i vidi se iz dalekih delova ravnice Alzasa.

Katedrala Notr Dam je bila najviša zgrada na svetu od 1647 – 1874. godine. Danas je šesta po veličini crkva u svetu
 


Muzej moderne i savremene umetnosti je moderan dodatak gradskoj arhitekturi, i u oštroj je suprotnosti sa susednim zgradama. Poseduje kolekciju slika iz perioda od šezdesetih godina devetnaestog, pa sve do pedesetih godina dvadesetog veka. tu su dela Moneta, Picassa, i drugih umetnika. Ovde se nalazi i umetnička biblioteka, koncertna sala, i restoran.

Palata Rohan potiče iz osamnaestog veka. ovo je mali barokni Versaj, izgrađen kao rezidencija francuskih gradskih episkopa, od kojih su četvorica iz porodice Rohan. Palata poseduje tri važna muzeja i galeriju. Tu su Muzej arheologije, Muzej dekorativne umetnosti, kao i Muzej fine umetnosti, sa velikim brojem slika iz perioda od srednjeg veka, pa sve do 1870.

Ispresecan kanalima
 

Muzej Alsace je intrigantan muzej istorije Alzasa. Smešten je u tri zgrade iz šesnaestog i sedamnaestog veka, a posetioci mogu ovde da se upoznaju sa veoma dinamičnom istorijom ove regije. Muzej sadrži kolekciju predmeta, kao što su nameštaj, igračke, kao i jevrejski i hrišćanski bogoslužbeni predmeti.

Park de l’Orangeri je najveći i najstariji park u Strazburu. Ovo je dom za mnoge biljke, i simbol je ovog grada. Ovde se nalazi paviljon Žozefina, podignut 1804. u čast Napoleonove žene, carice Žozefine. Park je domaćin brojnih manifestacija i izložbi, koje se odvijaju u okruženju stoletnih stabala. Ovo je sjajno mesto za porodično uživanje.

Park de Purtale je park koji se prostire na površini od 24 hektara. Ovde se nalazi prelep dvorac, rezidencija grofice Melani de Purtale. Moderne skulpture postavljene su širom parka, uklopljene u šareni pejzaž. Ovo je nesvakidašnje prirodno okruženje, stvoreno za uživanje. Zbog toga ne čudi što je grofica upravo ovde okupljala tadašnju evropsku elitu.

Predivni dvorac ima 25 soba, u kojima gosti mogu da uživaju kao nekadašnji svet evropskog društva. Strazbur je grad sa veoma zanimljivom istorijom. Ovo je grad ispunjen raznim stilovima, ali i autentičnim mentalitetom.

Posetioci mogu zaista da provedu savršeno vreme u gradu koji obiluje tolikim bogatstvom. Tu su i restorani, kafići, i barovi, ali i nezaobilazno rajnsko vino. Strazbur je grad u kome se sve muke zaboravljaju, i preporučuje se za predivno putovanje i odmor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online