Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
07:56
Tanjug A

Pad Berlinskog zida u ritmu tehna

Noćni život Berlina, sa zaradom od 180 miliona evra i 10.000 zaposlenih, važan je ekonomski faktor grada. A biće još važniji jer se računa da će narednih godina zaposliti još 20.000 ljudi. Berlinska klupska scena nastajala je u vremenu pred rušenje Berlinskog zida, cvetala u ruinama Istočnog Berlina, a danas je komercijalni sektor od kojeg grad svake godine zarađuje milione.

"Berghajn“, "Votergejt“ ili "Vikend“ su klubovi u Berlinu koji privlače mlade iz celog sveta, prenosi "Dojče vele".

Svakog vikenda 15.000 gostiju iz Milana, Madrida ili Atine stiže jeftinim letovima na dva gradska aerodroma, da bi potom odmah stali u red za ulazak u neki od svetski poznatih klubova. Prema pisanju strane štampe, čak 10 do 100 najboljih klubova na svetu nalazi se u Berlinu.

"Berghajn“, bivša toplana u istočnom delu Berlina, postao je mit, priča Tobias Rap, novinar Špigla, koji uspon Berlina ka klupskoj metropoli prati 20 godina.

"Od početka milenijuma grad je postajao sve internacionalniji. Grad gura stalno napred, i to ga je promenilo“, kaže Rap.

"Berlinski zid je pao u ritmu tehno muzike. Puštana je noću u zagušljivim ilegalnim klubovima. Tada su mladi otkrili anarhistički istočni Berlin. Počeli su da silaze u podrume, okupiraju tajanstvene zgrade kao što je bila gostinska zgrada vlade bivšeg NDR-a ili da zaposedaju monstruozne ruine nekadašnjih fabrika", piše "Dojče vele".


Spektakularnih lokacija u Berlinu je bilo na pretek. Tako je otkriven podrum bivše robne kuće, gde je otvoren čuveni tehno hram "Trezor“. Bio je oblepljen plakatama iz 60-ih godina, koji su reklamirali putovanja za Rusiju. Sve je izgledalo kao da se decenijama ništa nije dešavalo.

Ključna reč tih godina bila je ilegalno. Nikoga nije bilo briga za zakone, licence i slično. Međutim, ilegalno nije značilo i zabranjeno, već neku posebnu estetiku.

U takvim prostorima isprobavane su nove ideje, stvorena simbioza umetnosti, muzike, mode i dizajna. Nastala je andergraund avangarda 90-ih. Krajem 90-ih prošlo je i to divlje, legendarno, "kul-trip“ vreme. S jedne strane, jer su stare zgrade skupo prodate i time izgubile svoj šarm, a s druge, jer su odeljenja za marketing velikih firmi shvatila da se sa kreativnim potencijalom onih koji organizuju klubove i onih koji u njih dolaze može praviti novac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online