Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.06.2013.
08:00
Mondo A

Kako izabrati turističku agenciju

Izabrali ste destinaciju za ovogodišnje letovanje, a sad treba odlučiti preko koje agencije ćete uplatiti aranžman. Nimalo lak posao, s obzirom da se poslednjih godina često dešavalao da turističke agencije nestanu preko noći, sa sve parama turista. Stalno se mota pitanje - kako da se i vama to ne dogodi?

Pažljivo izaberite turističku agenciju! Poslednjih godina često se dešavalao da agencije nestanu preko noći, sa sve parama turista
 

Najbolje je da vam neko preporuči agenciju sa kojom je već putovao i ima dobro iskustvo. Agencije za koje niko nikada nije čuo, najbolje je izbegavati ili ih dobro proveriti.

Provera se može uraditi na APR i NBS sajtovima, na kojima se nalaze relevantni podaci o registrovanom punom poslovnom imenu i adresi, matičnom broju, datumu registracije, pretežnoj delatnosti, (osnovnom) osnivačkom kapitalu, vlasnicima, zastupnicima, PIB, tekućem računu...

"Turističke agencije koje imaju OTP licence APR-a (dozvolu da organizuju putovanje i posreduju) su označene brojevima, tako 193/2010 znači da je to 193. licenca u 2010. godini koja se od tada uredno obnavlja i važi. Ako je broj 193/2013 to znači da je licenca izdata ove godine, a svakako je veći kredibilitet starije licence", objašnjava Igor Vranješević iz agencije "Jumbo Travel".

Osim domaće licence kredibilitet imaju i takozvane IATA turističke agencije kojih je u Srbiji oko stotiunu, a koje su prošle više kontrola i poseduju bankarske garancije za obavljanje posla prodaje avionskih karata.

Postoje i strukovna udruženja, ali članstvo u njima nije garancija da je turistička agencija sposobna da poveren posao i obavi.

"Do pre nekoliko godina prvo pitanje pojedinih turista je bilo: 'Da li ste članica YUTE', ali od kako je nekoliko agencija članica napravilo ozbiljnu pometnju i štetu turistima, od tog pitanja su mnogi putnici odustali i više veruju preporuci prijatelja ili skeniranju finansijskog stanja turističke agencije."

Bez obzira na to što se sada skoro sve može završiti telefonom ili putem Interneta, savetujemo da ipak odete u agenciju, jer je nekada bitno i kako izgledaju prostorije, zaposleni, u kakvim uslovima se radi, da li vam sve što ćete zateći na licumesta liči na ozbiljnu "firmu".

Prilikom razgovora službenik agencije mora da vam posvetiti pažnju, detaljno vas informiše i strpljivo odgovara na vaša pitanja. Program putovanja je ono što ćete dobiti, pažljivo ga pročitajte i pitajte sve što vas još interesuje.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 09:58
U vreme interneta nije mi jasno kome treba turisticka agencija.Pronadjes destinaciju hotel rezervises i cak platis a oni kojima treba da ih ostave negde a uzmu im pare neka idu u agenciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online