Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.03.2013.
08:00
B92 A

EU: Nova pravila za putovanja avionom

Evropska komisija predstavila je nacrt novog pravilnika za evropske aviokompanije i putnike koji koriste njihove usluge. Ona uključuju preusmeravanje putnika na konkurentske kompanije, ukoliko je let odgođen za više od 12 sati. Pravila takođe razjašnjavaju uslove za kompenzaciju.

Trebalo bi da bude više reda na evropskom nebu
 


Na primer, mehanički kvarovi letelice se ne računaju kao razlog za nadoknadu za čekanje, ali prirodne katastrofe i greške kontrole u saobraćaju da. Komisija kaže da nova pravila koja, i ako budu usvojena, neće postati zakon sve do 2014. daju mnogo više sigurnosti i avioprevoznicima i putnicima.


“Važno je da prava putnika ne postoje samo na papiru”, kaže Sim Kalas, komesar za EU saobraćaj. “Moramo biti u mogućnosti da se na njih oslonimo onda kad je najpotrebnije - kad nešto pođe po zlu. Znamo da je prioritet za putnike koji čekaju na prevoz to da dođu kući. Zato će naš fokus biti na informisanju, brizi i efektivnom preusmeravanju”.


Tokom krize zbog pepela u vazduhu nakon erupcije vulkana na Islandu 2010. kada su aerodromi u Evropi bili blokirani nekoliko dana, bilo je mnogo nedoumica u vezi s tim koliko avioprevoznici treba da brinu o dobrobiti putnika.

Neki su inicijalno odbijali da pokriju troškove putnika, ali su nakon pretnji EU popustili.

Ryanair nedavno je tako izgubio slučaj na Evropskom sudu pravde protiv putnika koji je sedam dana čekao let Faro - Dablin. On je potrošio 1.130 evra na hotel, hranu i prevoz. Sud je naložio da kompanija kompenzuje sve te troškove.

Neke od promena u pravilniku

- Ako je avion na pisti duže od pet sati, putnici imaju pravo da odustanu od putovanja. Ako je kašnjenje duže od sat vremena iako je avion na pisti, aviokompanija mora pružiti klimatizaciju, upotrebu toaleta i vodu za putnike.

- Avioprevoznici više ne mogu naplaćivati ispravke pogrešno upisanih imena na kartama.

- Muzičarima će biti dozvoljeno da manje instrumente unesu u kabinu, dok će biti još dopuna pravilnika za transport većih instrumenata u delu za prtljag.

- Finansijska kompenzacija biće zahtevana posle minimum pet sati odlaganja leta (prema dosadašnjim pravilima je tri sata) za bilo koji međunarodni let u Evropskoj uniji koji je kraći od 3.500 kilometara.

- Za duže destinacije kompenzacija je obavezna posle odlaganja od devet sati za 6.000 km i 12 sati za još duža putovanja.

- Avio kompanije su obavezne da informišu putnike o odlaganju i pruže objašnjenje u roku od 30 minuta nakon što je prošlo vreme ukrcaja


Frustrirani putnici

I zajednice potrošača i industrija već brinu zbog tumačenja ovih pravila. Povremeno ona samo unose zabunu u vezi sa pravima putnika i pouzdanosti avio kompanija.


“Komisija nije ni ‘dokačila’ veliki problem, a to je da će avio kompanije nastaviti da pogrešno predstavljaju šta su njihove obaveze. Još se ne zna koje će sankcije postojati ukoliko neko prekrši pravilnik”, kaže Sajmon Kalder, urednik rubrike putovanja u britanskom listu Independent.


“Sve dok nas ne uvere da su dobro razumeli obavezujuću snagu pravilnika, nema svrhe donositi dodatna pravila”, kaže on.


Komisija takođe želi da se žalbe ozbiljnije shvataju.


“Glavni problem za putnike je da, iako imaju garantovana prava pod zakonom Evropske unije, mogu imati poteškoća da ih ostvare u odnosu sa avioprevoznicima”, stoji u saopštenju koje objašnjava novi pravilnik.


U intervjuu za BBC World, Helen Kerns iz Evropske komisije dodaje da je čula mnogo pritužbi na “previše prostora za manipulaciju aviokompanija”, kada je reč o ostvarivanju prava putnika. Novi pravilnik bi, prema njenim rečima, trebalo da eliminiše takve mogućnosti.


Za avioprevoznike biće obavezno da prime pritužbu u roku od nedelju dana i pruže zvanični odgovor u roku od dva meseca. Ispitivanje koje je sprovedeno u Danskoj pokazalo je da svega dva do četiri odsto putnika koji traže finansijsku kompenzaciju, istu i dobije.

O predlozima se trenutno raspravlja u Evropskom parlamentu. Odnose se isključivo na evropske prevoznike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online