Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
08:00
B92 A

Šta izbegavati u Italiji

Pogledajte listu stvari koje nikako ne bi trebalo da radite prilikom posete Italiji.

Panorama glavnog grada Italije
 

Poseta Vatikanu u majici na bretele

Svim posetiocima koji su oskudno odeveni zabranjen je ulazak u Vatikan. Ukoliko je baš pretoplo da budete ceo dan budete prekriveni, najbolje je da sa sobom ponesete maramu ili majicu sa dugim rukavima u torbi kako biste je obukli samo za posetu Vatikanu.

Parkiranje unutar žutih, plavih i roze linija

Parking mesta u Italiji obeležena belom bojom su besplatna, ona obeležena plavom bojom se plaćaju, žuta su za invalide dok su roze namenjena trudnicama. Ukoliko je pred vama parking mesto koje nije obeleženo obavezno obratite pažnju na znakove: Zona di Rimozione (Vozila kupi pauk) ili Divieto di Costa (Besplatno parkiranje).

Ne očekujte da se sve odvija po rasporedu

Jedna od prvih stvari koje posetioci Italije nauče jeste da postoji vreme, i, italijansko vreme. Italijansko vreme je elastično, nemojte se iznenaditi ako vam turistička tura zakazana za 16 časova počne pola sata kasnije. Mnoge radnje, pa čak i restorani, se zatvaraju zbog ručka, a ujedno sve prodavnice imaju dva neradna dana tokom nedelje.

Vožnja gondolom

Vožnja gondolom u Veneciji čini se izuzetno romantičnim – sve dok ne dobijete račun.Vožnja gondolom može koštati i do 50 evra po osobi. Bolja, i jeftinija, opcija jeste vožnja jednim od vodenih taksija. Vožnja će biti kraća, ali će zato i račun biti manji – do 3 evra.

Korišćenje Google mapa za prečice, i izbegavanje putarine

Ukoliko koristite auto, verovatno ćete koristiti GPs ili Google mape. MOžda će vam se privlačnim učiniti da ih iskoristite za prečice kako bi izbegli putarinu, ali što idete više na jug, putevi su sve gori i gori. Znatno je bolje izdvojiti novac za putarinu i izbeći brojne nedaće koje vas mogu snaći ukoliko koristite neuređene i nepoznate puteve.

Ostavljanje napojnica

Napojnice nisu obavezne niti uobičajene u Italiji. Ukoliko upravo niste dobili najbolju uslugu na svetu, izbegnite ostavljanje napojnice.

Poseta Rimu ili propast

Dvadeset regija krije previše toga da bi sve obišli tokom jednog godišnjeg odmora. Najveći deo posetilaca ulazi u Italiju kroz Rim, ali je moguće ući i kroz Milano ili Siciliju. Spektakularne iskopine i ostatke starog sveta možete videti na celom poluostrvu, nemojte se fokusirati isključivo na Rim.

Vrlo lako ćete se sa svima sporazumeti uz pomoć engleskog jezika

Možda će vam engleski pomoći u vašem hotelu, istorijskim lokacijama i resotranima, ali Italijani nisu baš previše zagriženi za učenje novih jezika. Najbolje bi bilo da sa sobom ponesete i rečnik, pogotovo ukoliko planirate posete manjim gradovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online