Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.11.2012.
08:00
A

Tura "vikend ubistvo" postaje hit

U Evropi sve više turista "rešava misterije". Tokom ovih tura gosti se kostimiraju i glume kao u filmu.

Odmah posle večere čuje se vrisak. Jedan od gostiju pronađen je mrtav. Ko stoji iza zločina i da li je još neko u opasnosti? Svi su sumnjivi, što je, bez sumnje, dokaz da počinje veoma zanimljiv vikend.

Kada su vlasnici malih hotela u unutrašnjosti Velike Britanije shvatili da broj gostiju opada u korist velikih lanaca, setili su se da bi mogli da kao mamac ponude - "ubistvo". Reč je o "vikend-ubistvima", koja počinju u petak okupljanjem gostiju, a završavaju se u nedelju - pronalaženjem ubice. Čitav vikend baziran je na igri "misteriozno ubistvo" u kojoj učestvuje od šestoro do 10 igrača, a bazira se na najboljoj tradiciji engleskih detektivskih romana. Sama igra traje od dva do tri časa, ali u ovom slučaju radi se o napetom vikendu.

Turu za London organizuje "Kontiki travel", ona traje 5 dana, polazak je 28. decembra i košta 575 evra.

 

Večera sa rešavanjem misterije ubistva - 25 funti
Vikend sa otkrivanjem ubice - 169 funti - itsmurder.co.uk
Vožnja "Orijent ekspresom" do Brajtona s rešavanjem ubistva - 290 evra
Ture "Šerlok Holms", "Midsomer", "Džek Trbosek" - od 5 do 45 funti "Detektivske igre"

 

Neizostavan deo turističke ponude Londona su i ture inspirisane velikim detektivima, poznatim ubicama i slavnim špijunima. Najdužu tradiciju svakako imaju dvočasovne ture inspirisane Šerlokom Holmsom i Džekom Trbosekom. Međutim, po popularnosti su najpoznatije one inspirisane Džejmsom Bondom, Mis Marpl, Herkulom Poaroom, inspektorom Morsom i Midsomerom.

Ovakvi "ubistveni vikendi" prvo su organizovani jednom mesečno, kao tematski kratki predah. S vremenom, postali su toliko popularni da su uvršteni u redovnu ponudu, pa se sada može uživati samo u večeri, vikendu s nepoznatim gostima, korporacijskom timbildingu, momačkoj večeri, krvavom rođendanu i privatnoj zabavi, zabavama kakve se organizuju širom sveta, od Velsa do Australije. Engleske firme prodaju čak i franšizu za organizaciju "misterioznih vikenda". O popularnosti "ubistvenih vikenda" najbolje svedoči to što čak i slavni kuvar Gordon Remzi može da učestvuje kao jedan od glumaca, a možda i kao ubica.

Najpoznatija agencija koja se bavi "ubistvenim vikendima" zove se "Ic murder" i nudi 13 različitih scenarija - od romantične zabave dvadesetih godina prošlog veka, pa do disko žurke osamdesetih godina 20. veka. Dve nedelje pre nego što dođu, gosti dobijaju spisak stvari koje treba da ponesu, kao i pismo u kojem je detaljno objašnjena njihova uloga. Kada stignu, goste oslovljavaju i predstavljaju novim imenima, i svi su u obavezi da do kraja igraju svoju ulogu. "Ubistvo" se najčešće dogodi tokom prve večere ili noći. "Male sive ćelije" zaposlene su tokom čitavog vikenda, dok ne nađu ubicu.

Jedinstvene ture naročito su popularne za vreme praznika, poput božića, jer je to idealno vreme za druženje i igranje. Agencije koje se bave planiranjem zabava dolaze i na kućnu adresu kako bi organizovale "savršeno ubistvo".

"Zašto u svoje planove ne ubacite i dobro ubistvo? Mi smo eksperti za savršeno isplaniranu smrt. Ne zovite 'M’ zbog ubistva, već nas", glasi reklama jedne od agencija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.11.2012. 12:35
Niko nesme da vas bije ,osim nase Milicije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online