Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.04.2012.
08:00
B92 A

Beč: Kapija Balkana

Beč je vrlo popularan kao destinacija za vikend – odmore: za takve aranžmane se najčešće odlučuju turisti i Slovačke, Češke, Slovenije, Bosne i Srbije. “Balkan počinje na kapijama Beča,” rekao je nekada davno Klemens Vencel fon Meternih, austrijski državnik, političar i verovatno najznačajniji diplomata svoga vremena.

Tokom Uskrsa Beč postaje jedan od najkatoličkijih gradova severno od Alpa; a Italijani tada dolaze u velikom broju. Razmetljiv ali tajnovit – Beč je sav u protivrečnosti: konzervativan grad u kom se rodio modernizam; uporište antisemitizma čije su ime svetom “nosili” Jevreji; dom valcera...ali i psiho-analize.

Tamo je svetlost ali i tama; u ovom gradu ne možete imati jedno bez drugog.

Jedan od razloga velike popularnosti Beča je svakako i muzika. Šubert je jedini veliki kompozitor koji je rođen u ovom gradu, ali je u Beču živelo mnogo velikana poput Mocarta, Betovena, Štrausa, Hajdna, Bramsa, Bruknera i Malera.

Beč ove godine proslavlja 150 godina od rođenja Gustava Klimta, slikara poznatog po remek delu “Poljubac” (The Kiss). Može se reći da je u ovom gradu svaka godina posvećena ovom umetniku jer je njegove slike nemoguće izbeći. Međutim 2012. će biti posebna.

Sve velike galerije su se pridružile ovom svojevrsnom festivalu, a Klimtova dela možete pogledati u muzeju Leopold i palati Upper Belvedere koje imaju prelepe bašte i divan pogled na grad.

Beč je dom i umetnosti. U centru grada možete posetiti muzej Kunsthistorisches (istoriju umetnosti), koji je sam po sebi veliko umetničko delo. Teško da možete proći nekom ulicom a da ne naletite na galeriju ili izložbu koja nije vredna vaše pažnje.

Ako vas slike i muzika ne interesuju možete sesti u neki od čuvenih kuća kafa i posmatrati prolaznike, a tu su i šarmantni parkovi koji odvajaju centar grada od predgrađa. Vredi da obiđete i carske palate, naročito Šenbrun kao i na hiljade predivnih crkvica.

Posetiocu koji prvi put ide u Beč koristiće da pročita knjigu jevrejskog pisca Štefana Cvajga “The world of yesterday”. To je priča o poslednjim danima Hasburškog carstva i ranim godinama Austrijske republike.

Svi znamo za probleme Austrije tokom uspona nacizma, ali ova knjiga ima neku vrstu tragične dimenzije i svi bi trebalo da je pročitaju kako bi razumeli koliko je ova zemlja zaista izgubila. Ovaj grad je poznat i po Maleru, Klimtu i naravno Frojdu. Oni su, pored ostalih, bili pioniri neke drugačije vrste muzike, literature, dizajna, arhitekture, političkih misli i filozofije. I skoro svi su bili Jevreji.
Kako da provedete savršeno jutro u Beču?

Samo šetajte. Posetite “zlatne” galerije u kojima se nalaze radovi Rembranta, Vermera, Durera, van Dika i Rubensa. Obiđite parkove i nastavite da šetate sve dok ne stignete do Grabena – otvorenog prostora u centru grada.

Onda pronađite kafe Hawelka, najautentičniji kafić u gradu. Obiđite katedralu Stephansplatz , a onda Jezuitsku i Dominikansku crkvu, a zatim ručajte u kafe Prukelu. Upravo ta tura će vam dati pravu sliku o ovom veličanstvenom gradu: međutim ljudi ovde dolaze decenijama ali i dalje su samo zagrebali po površini Beča. Ali to će im samo dati razlog da se opet vrate.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.04.2012. 23:56
Fino i lepo - no ipak bih više voleo, da sam se rodio i odrasto u Beogradu umesto u Beču... ................... - da me je sudbina pitala ....................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online