Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2012.
08:00
Večernje novosti A

Putovanja po meri najmlađih

Divno je biti dete, a pogotovo ukoliko ima roditelje koji mogu da im priušte odlazak "u goste" kod omiljenih igračaka! Rimsko carstvo sa koloseumom, gusarski zaliv sa pećinom, policijska stanica sa zatvorom, špijunski štab i svemirska sonda ili kompletan železnički čvor - samo su delić zabavnih parkova "lego", "plejmobil" i "tomas" igračaka.

Pomenute igračke postale su kultne, a njihova popularnost dovela je do toga da se izgrade i ogromni parkovi u kojima deca mogu da uživaju u "guliver" izdanju svojih igračaka. U tome pogotovo prednjače proizvođači "muških" igračaka, pa se sada s pravom može reći da je Diznilend zabavni park za - devojčice.

Prepoznajete? Naravno, ovo je snimljeno u Legolendu 

 

Legolend

Najpoznatiji Legolend zabavni parkovi nalaze se na Floridi i u Kaliforniji, ali mališanima iz Srbije bliži su u Engleskoj, Nemačkoj i Danskoj. Pošto se nalaze na otvorenom i imaju sijaset ludih vožnji, njih je najbolje posetiti od aprila do oktobra.

Legolend u Vindzoru, nedaleko od Londona, otvara se 17. marta i nudi mogućnost da oni koji rezervišu do 13. februara ne plate smeštaj za decu.

Uživaće i odrasli
 

Legolend se prostire na 150 hektara, nudi 55 vrsta vožnje i idealan je za decu uzrasta od tri do 12 godina. Najpoznatije vožnje su Avantura, Zemlja faraona, Zemlja Vikinga i Gusarsko prizemljenje, a mališanima se preporučuje peščani zamak i borba laserima. Najpopularniji šou program je "Majstor Bob", a u martu počinju "Zvezdane staze".

Najjeftinije noćenje sa doručkom (i besplatnom ulaznicom) u hotelu "Legolend" je 275 funti po sobi, ali smeštaj može da se nađe i po ceni od 100 evra u blizini zabavnog parka.

Samo ulaznica u "Legolend" u Nemačkoj jeftinija je i za četvoročlanu porodicu košta 108 evra. Legolend u Nemačkoj nalazi se između Minhena i Štutgarta, a nedaleko od Memingema, gde lete niskobudžetne avio-kompanije iz Beograda. Nedaleko, u gradiću Zindorf, nalazi se prestonica "plejmobil“ populacije, za koju kažu da je treća po brojnosti, posle stanovnika Kine i Indije. Nažalost, ove jedine igračke koje se proizvode u EU ne mogu da se kupe u Srbiji zbog stroge politike koja zabranjuje mešanje sa igračkama sumnjivog kvaliteta.

Plejmobil

Tvorac plejmobila Hans Bek umro je pre tri godine, a kroz dve godine ove "čičice" veličine 7,5 centimetara (idealne za dečju šaku) slave 40. rođendan.

"Plejmobil" fan-klub postoji u Atini, a zabavni parkovi u Parizu i Palm Biču.

"Plejmobil" zabavni parkovi su u Parizu i Palm Biču
 

Najzanimljivije je posetiti klub na Malti, jer tom prilikom može da se vidi i fabrika u kojoj se prave figurice. Cena ulaznica u Nemačkoj je pristupačnija od "Legolenda", a može da se nabavi već od 2,5 evra. Zanimljivo je da ulaz u "plejmobil carstvo" plaćaju samo deca, dok roditelji ulaze besplatno i imaju mnoštvo kafića na raspolaganju. U sve zabavne parkove najviše se isplati ići za rođendan, jer tada deca ne plaćaju ulaz i dobijaju poklon.

Park se prostire na 90.000 kvadrata, dok se zatvorena površina zabave širi na 5.000 kvadrata. Hotel i hrana su pravi doživljaj, jer šef kuhinje sprema hranu inspirisan igračkama. Noćenje u "plejmobil" sobi košta od 124 evra (po sobi), ali se "plejmobil doručak" naplaćuje šest evra!

Diznilend

Prvi i najpoznatiji zabavni park na svetu, čuveni Diznilend postoji na pet mesta, u Anahajmu, Orlandu, Tokiju, Parizu i Hongkongu.

Diznijev svet za male i velike: Pariski Diznilend se nalazi u predgrađu Pariza
 

Pariski Diznilend se nalazi u predgrađu Pariza, na 35 minuta vožnje od centra grada i do njega se može stići posebnom linijom metroa. Sastoji se od dva zasebna dela Diznilend parka i Diznijevog studija. Na samom ulazu nalazi se Diznilend hotel. U istoj ulici su smeštene prodavnice, poslastičarnice, restorani i kafei. Ostatak parka je podeljen na četiri zone - Adventureland, Frontierland, Fantasyland i Discoveryland.

U okviru parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, kuća straha, brod za krstarenje, letilice i svemirski brodovi, gusarske pećine, itd. Diznijev studio je manji i u njemu su sve vožnje u vezi s igranim filmovima.

 

Tomas

Svako ko misli da ostrvo Sodor ne postoji - mnogo greši! Prvi "tomas voz" napravljen je u SAD i decenijama vozi raspamećenu decu.

Tomas "ludnica"
 

Evropski dom najpopularnijeg vozića na svetu "tomasa" i njegovih drugara nalazi se u Engleskoj (Stafordšir), u Drejton Mejnor parku. Ovaj dom prostire se na 6.000 kvadrata u prelepom parku i omiljeno je vikend stecište engleskih porodica i ljubitelja vozova.

 

U Sodoru, dakle, nude 12 tematskih vožnji i prostor za igranje sa vozićima "tomas", "persi“, "rozi"...

Barbi za devojčice

Najpopularnija lutka inspirisala je hotelijere da joj posvete hram! Verovali ili ne, postoje ljudi koji žele da usreće svoje ćerke time što će im ispuniti najluđu fantaziju da žive, makar jedan dan, kao barbi.

"Barbi apartman" u hotelu "The Plaza Athenee" u Parizu
 

Lutka je napunila 50 godina, ali njen apartman sa ružičastim francuskim ležajem, roze lampama i tepihom, kao i njenim fotografijama, izuzetno je tražen.

Čak tri hotela imaju "Barbi apartmane": The Plaza Athenee Hotel u Parizu, The Palms Hotel u Las Vegasu, Maritim Hotel u Nemačkoj, kao i neki Hilton hoteli. Noćenje u "Barbi apartmanu" može da se nađe od 129 evra.

INFO

Cene:

* "Legolend"- Porodična 100 e

* "Plejmobil" od 7 do 10 e

* "Tomas" 24 funte

 

Veličina i broj vožnji:

* "Legolend" 150 hektara, 55 vožnji

* "Plejmobil" 90.000 kvadrata, 30 vožnji

* "Tomas" 6.000 kvadrata, 15 vožnji

 

INFORMACIJE:

* "Legolend" - legoland.co.uk

* "Plejmobil" - playmobil.com

* "Tomas" - draytonmanor.co.uk

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online