Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2011.
08:00
Večernje novosti A

Misterije evropskog severa

Nordijska mitologija je možda jedna od najmaštovitijih koju je zapadni svet iznedrio. Njihove “ekskurzije“ u Evropu od pre jednog milenijuma dale su svoj pečat kontinentu, koji se i danas oseća. Ipak, moderni Vikinzi su daleko pitomiji od svojih praotaca i imaju tu sreću da žive u možda najrazvijenijem području sveta.

Divlji predeli Švedske
 

Put u njihovu postojbinu, zemlju vatre i leda, otvara mogućnost za upoznavanje sa jedinstvenim krajolikom, na večitoj granici između sumraka i svitanja.


Švedska

Država, čije je ime postalo sinonim za standard, svojim velikim delom je nenaseljena. Ogromna većina stanovništva živi u urbanijem, južnom delu zemlje, dok je severni deo preplavljen netaknutim šumama, planinama i rekama. Tu se nalazi nekoliko rudarskih i univerzitetskih gradića, kao i seoce Jukasjarvi, čuveno po Ledenom hotelu, koji se svake godine topi i nanovo gradi od 10.000 tona leda i 30.000 tona snega.

Iznova je drugačiji, a noćenje košta od 300 evra pa naviše. Ipak, ovo je samo jedno od sedam švedskih čuda, u koja još spadaju Oresundski most, koji spaja Dansku i Švedsku, “Gloub arena“ u Stokholmu i Gota kanal između Stokholma i Geteborga.

 

Norveška

Zemlja fjordova, trolova i drvenih crkava jedna je od najfascinantnijih prizora koji se mogu videti na planeti. Ipak, taj prizor može da košta mnogo, jer je Norveška jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu, pa shodno tome ništa nije jeftino. Ljubitelji prirode ostaće zapanjeni ako posete Zognefjorden, najduži fjord u Evropi, ili Jotunhajm nacionalni park, planinski predeo koji je ime dobio po Zemlji džinova iz nordijske mitologije.

Idilična Laponija

Skandinavija je teritorijalno najveći region u Evropi, ali stanovništvo čini samo četiri odsto populacije. Dok je većina ljudi skoncentrisana u južnom delu regiona, na severu žive Laponci, a njihova postojbina prostire se preko Norveške, Švedske, Finske, ali i Rusije. U finskoj Laponiji se nalazi gradić Rovanijemi, “mesto odakle je Deda Mraz“.

Oni sa izraženim avanturističkim duhom sigurno će želeti da posete Tromzo, gradić koji se nalazi 350 km severno od Polarnog kruga, koje je jedno od najboljih mesta za posmatranje polarne svetlosti. Ipak, prestonica Oslo takođe ima svojih čari, a i fjordova.


Finska

Koliko god da Norveška ima fjordova, Finska ima nekoliko puta više jezera. Preciznije, oko 188.000! To predstavlja oko deset odsto teritorije ove skandinavske zemlje. Najbolji način da se ovde uživa u prirodi je iznajmljivanje koliba, koje su karakteristične za istočni deo zemlje. Helsinki, “Kćer Baltika“, je i pored toga što ima manje od 600.000 stanovnika, zvanično, metropola.

Danska

Večita je borba između Kopenhagena i švedske prestonice o tome koji je glavni grad Skandinavije. Tu se bajke spajaju sa modernom arhitekturom, džez sa elektronskim ritmovima, a evropsko kopno sa severom kontinenta. Kristijanija, “slobodni grad unutar grada“, je četvrt u Kopenhagenu koja je nastala kao hipi-komuna “skvotera“ početkom sedamdesetih.

Kasnije je preuzela ulogu alternative „mejnstrim“ kulturi, a upotreba tzv. “lakih droga“ je tolerisana.

PREVOZ

Avion

* “Viz er“ Stokholm od 29 €, Malme od 40 €, Geteborg od 40 evra

"Norvidžn erom" možete stići direktno iz Beograda do Stokholma prilično jefitno

* “Norvidžn er“ Stokholm od 60 €, Oslo od 100 €

 

Automobil

* Beograd-Malme 1.516 km
* 19 sati vožnje
Benzin 137 €, Putarine 25 €

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online