Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.06.2017.
06:30
Vestionline A

NASA sprema novu misiju: "Osvojiti" Sunce

NASA je najavila svoju prvu misiju kojom će čovek "dodirnuti Sunce", matičnu zvezdu pod čijim okriljem evoluiramo na Zemlji već 4,25 milijardi godina. Robotsku letelicu projekta "Solar probe plus" NASA planira da lansira u leto 2018. godine, sa zadatkom da prikupi podatke o Sunčevoj koroni.

pixabay.com
 

Reč je o najudaljenijem delu Sunčever atmosfere, za koju čovečanstvo ni danas ne razume kako to da je ona, sa svojih pola milijuna stepeni Celzijusovih vrelija od Sunčeve površine. Odgovori na pitanja u vezi sa koronom biće od neprocenjive vrednosti i za objašnjavanje položaja života na Zemlji, zato što sa Sunca prema planetima duva "Sunčev vetar" - stalna struja naelektrisanih čestica, prenosi express.hr.

- U orbiti Sunca, u jednom trenutku na udaljenosti od 5,9 miliona kilometara od površine, letelica će se suočiti s vrućinom i radijacijom bez presedana u istoriji istraživanja svemira. Letelica će istražiti Sunčevu spoljnu atmosferu i sprovesti važna posmatranja kako bi odgovorila na višedecenijska a pitanja o tome na koji način ova zvezda funkcioniše - objavila je NASA.

Agencija je dodala i to da će podaci izrazito povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja koji utiču na život na Zemlji, te na satelite i astronaute u svemiru.

Letelica "Solar proble plus" moraće da istrpi temperaturu od 1400°C, 520 puta snažnije od prosečne osunčanosti Zemlje, od čega bi trebalo da je zaštititi 11,5 centimetara debeo štit od ugljeničnih kompozitnih materijala. Lansiranje je planirano za 31. jul 2018. Letelica bi trebalo da bude mase 610 kilograma, s unutrašnjom aparaturom pogonske snage od 343 W.

Prvi najbliži susret sa Suncem trebalo bi da postigne 19. decembra 2024, a način na koji će doći do toga, je naročito uzbudljiv. Naime, do tog trenutka letelica će čak sedam puta proleteti toliko blizu Venere, kako bi iskoristila njeno gravitacijsko polje kao svojevrsnu "praćku" koja će joj povećati brzinu.

Konačni cilj je brzina od čak 200 kilometara u sekundi, čime će "Solar probe puls" postati apsolutno najbrži objekt koji je čovek ikad izgradio. Reč je o oko 0,7 promila svetlosne brzine, skoro triput brže od Heliosa2.

Dimenzije letelice će biti metar u širinu, tri metra u visinu i 2,3 metra u dužinu. Orbita letelice oko Sunca biće izrazito ekscentrična, čak 108 miliona kilometara u najdaljoj tački od zvezde, odnosno "za dlaku" iza Venerine orbite. Jedino što će Zemljina letelica kroz svemir juriti skoro sedam puta većom brzinom.

A cena ovog poduhvata? Prava sitnica - ito nije nikakva šala. Prema zahtevu za budžet iz 2014. procenjivalo se da će kompletan projekat, od gradnje, preko lansiranja raketom Delta IV Heavy do upravljanja koštati između 1,2 i 1,4 milijardi dolara. Ako se to kome i čini skupim, treba znati da pojedini špijunski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti znaju dostići i cifru od jedne milijarde dolara.

A ovdje je reč o letelici kojom NASA poručuje: S njom ćemo dotaći Sunce - doslovno! 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online