Petak 09.06.2017.
06:30
Vestionline

NASA sprema novu misiju: "Osvojiti" Sunce

pixabay.com
 

Reč je o najudaljenijem delu Sunčever atmosfere, za koju čovečanstvo ni danas ne razume kako to da je ona, sa svojih pola milijuna stepeni Celzijusovih vrelija od Sunčeve površine. Odgovori na pitanja u vezi sa koronom biće od neprocenjive vrednosti i za objašnjavanje položaja života na Zemlji, zato što sa Sunca prema planetima duva "Sunčev vetar" - stalna struja naelektrisanih čestica, prenosi express.hr.

- U orbiti Sunca, u jednom trenutku na udaljenosti od 5,9 miliona kilometara od površine, letelica će se suočiti s vrućinom i radijacijom bez presedana u istoriji istraživanja svemira. Letelica će istražiti Sunčevu spoljnu atmosferu i sprovesti važna posmatranja kako bi odgovorila na višedecenijska a pitanja o tome na koji način ova zvezda funkcioniše - objavila je NASA.

Agencija je dodala i to da će podaci izrazito povećati sposobnost predviđanja velikih svemirskih vremenskih događaja koji utiču na život na Zemlji, te na satelite i astronaute u svemiru.

Letelica "Solar proble plus" moraće da istrpi temperaturu od 1400°C, 520 puta snažnije od prosečne osunčanosti Zemlje, od čega bi trebalo da je zaštititi 11,5 centimetara debeo štit od ugljeničnih kompozitnih materijala. Lansiranje je planirano za 31. jul 2018. Letelica bi trebalo da bude mase 610 kilograma, s unutrašnjom aparaturom pogonske snage od 343 W.

Prvi najbliži susret sa Suncem trebalo bi da postigne 19. decembra 2024, a način na koji će doći do toga, je naročito uzbudljiv. Naime, do tog trenutka letelica će čak sedam puta proleteti toliko blizu Venere, kako bi iskoristila njeno gravitacijsko polje kao svojevrsnu "praćku" koja će joj povećati brzinu.

Konačni cilj je brzina od čak 200 kilometara u sekundi, čime će "Solar probe puls" postati apsolutno najbrži objekt koji je čovek ikad izgradio. Reč je o oko 0,7 promila svetlosne brzine, skoro triput brže od Heliosa2.

Dimenzije letelice će biti metar u širinu, tri metra u visinu i 2,3 metra u dužinu. Orbita letelice oko Sunca biće izrazito ekscentrična, čak 108 miliona kilometara u najdaljoj tački od zvezde, odnosno "za dlaku" iza Venerine orbite. Jedino što će Zemljina letelica kroz svemir juriti skoro sedam puta većom brzinom.

A cena ovog poduhvata? Prava sitnica - ito nije nikakva šala. Prema zahtevu za budžet iz 2014. procenjivalo se da će kompletan projekat, od gradnje, preko lansiranja raketom Delta IV Heavy do upravljanja koštati između 1,2 i 1,4 milijardi dolara. Ako se to kome i čini skupim, treba znati da pojedini špijunski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti znaju dostići i cifru od jedne milijarde dolara.

A ovdje je reč o letelici kojom NASA poručuje: S njom ćemo dotaći Sunce - doslovno! 

2021 © - Vesti online