Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2009.
18:48
Net.hr A

Japanci idu po struju u svemir

Iako zvuči kao naučna fantastika, japanska svemirska agencija veoma je ozbiljna - do 2030. godine namerava da skuplja Sunčevu energiju u svemiru i da je onda laserskim zracima ili mikrotalasima šalje na Zemlju.

Japanska vlada je formirala istraživački tim koji bi narednih decenija u stvarnost trebalo da sprovede ambiciozan plan o neograničenoj čistoj energiji, vredan desetine milijardi dolara.

Sa sve manje izvora energije i teško zavistan od uvozne nafte, Japan je već dugo vremena lider u solarnoj i drugim oblicima obnovljivih izvora energije.

Ipak, najodvažniji japanski plan krije se iza akronima SSPS (Space Solar Power System – Svemirski solarni strujni sistem), gde bi mreže fotonaponskih tanjira od po nekoliko kvadratnih kilometara plutale u geostacionarnoj orbiti izvan Zemljine atmosfere.

"Kako je solarna energija čist i neograničen izvor energije, verujemo da ćemo moći da rešimo problem nedostatka električne energije i globalnog zagrevanja", objavili su istraživači iz Micubišija, jednog od učesnika u projektu.

Solarne ćelije trebalo bi da  skupljaju Sunčevu energiju, koja je u svemiru najmanje pet puta jača nego na Zemlji, i da je šalju na Zemlju kroz grozdove lasera ili mikrotalasa.

"Skupljale bi je džinovske parabolične antene, najverovatnije smeštene u posebno čuvanom području na moru ili na akumulacijama hidrocentrala", rekao je Tadašige Takija, portparol japanske svemirske agencije (JAXA).

Cilj istraživača je stvaranje sistema snage jednog gigavata, što odgovara atomskoj centrali srednje veličine, koji će davati električnu energiju od osam jena po kilovatčasu, što je šest puta jeftinije od trenutne cene kilovata u Japanu.

Plan, uključujući i transport delova u svemir, možda izgleda teško ostvariv, ali Japan razvija taj projekt još od 1998. godine, a na njemu je do sada radilo već više od 130 istraživača pod nadzorom JAXA-e.

U oktobru su japanska ministarstva ekonomije, trgovine i nauke odabrala nekoliko japanskih haj-tek kompanija koji će učestvovati u projektu, pa su time napravili još jedan korak ka realizaciji projekta.

U konzorcijum, koji je nazvan Institut za automatski svemirski eksperiment "Free Flyer" takođe su uključeni Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu i Sharp.

"U sledećih nekoliko godina japanska raketa bi u nisku orbitu trebalo da postavi satelit koji će testirati prenos mikrotalasima", rekao je Tatšhito Fudžita, jedan od JAXA-inih stručnjaka.

Sledeći veliki korak, koji se očekuje oko 2020. godine, biće lansiranje i testiranje savitljive fotonaponske strukture kapaciteta 10 megavata, a slediće prototip od 250 megavata. Time će se moći proceniti konačna izvodljivost projekta.

Krajnji cilj je proizvodnja električne energije koja će biti dovoljno jeftina da konkuriše drugim alternativnim izvorima energije.

JAXA kaže da će prenos energije iz svemira na Zemlju biti potpuno bezbedan, ali da u to još malo treba uveravati javnost, koja već priča o laserskim zracima koji paraju nebo, pečenim pticama i prepolovljenim avionima koji padaju s neba.

Prema istraživanju koje je JAXA provela 2004. godine, reči "laser" i "mikrotalas" su među 1.000 ispitanika izazivale najviše zabrinutosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online