Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.05.2010.
20:27
Tanjug A

Počela prodaja "ajpeda" izvan SAD

U prodavnicama američke kompanije "Epl" u Evropi, Aziji i Australiji danas je počela prodaja tablet (mini-prenosivog) računara "ajped" (iPad).

Dugački redovi kupaca, zainteresovanih za kupovinu tog trenutno najtraženijeg tehnološkog aparata, otegli su se ulicama Londona, Pariza, Frankfurta i Tokija, prenela je agencija AP.

Od početka godine, 10 radnika u toj fabrici u južnoj Kini je izvršilo samoubistvo, a troje pokušalo da to učini. Danas je ta tajvanska kompanija saopštila da će povećati plate u kineskim pogonima za prosečno 20 odsto.

 

To bi, kako se ukazuje, moglo pomoći da se podigne moral radnika. Osnovna plata u kineskim pogonima "Fokskona" sada je oko 900 juana (130 dolara) mesečno.

 

Radnički aktivisti optužuju tu kompaniju da ima krut stil upravljanja , preterano brzu proizvodnu liniju i da primorava radnike na prekomerni rad..

"Epl" ostvaruje oko 60 odsto prihoda na tržištima van SAD. Ta kompanija je od 3. aprila, za samo 28 dana, u SAD prodala milion tih tankih crnih računara, čime su premašene i najsmelije prognoze, a porudžbine iz inostranstva je počela da prima 10. maja, nakon što je na mesec dana odložila početak prodaje u inostranstvu zbog izuzetno velikog interesovanja na domaćem tržištu.


"Ajped", koji izgleda kao veća verzija "Eplovog" "ajfona" i koji se može koristiti za pretragu Interneta, igranje igrica ili čitanje elektronskih knjiga, u SAD se prodaje po 499 dolara, dok je u Britaniji najskuplji i košta od 624 do čak 1.017 dolara.


U Tokiju je još pre otvaranja ispred prodavnice formiran red od 1.200 ljudi u dužini od oko 800 metara. Postavlja se, međutim, pitanje da li će potražnja "ajpeda" i posle ovog početnog talasa i dalje biti jaka.


Analitičar japanske kompanije IDC Mičito Kimura ukazuje da će "prava igra početi nakon što fanovi dobiju svoje tablet računare i da će pred Božić biti potrebno sniženje cena kako bi se podstakla tražnja".


Posmatrači strahuju da "Epl" neće biti u stanju da zadovolji tako veliku početnu tražnju, pa tajvanska kompanija "Fokskon", koja u Kini proizvodi "ajpedove" i druge visokotehnološke proizvode, radi danonoćno. Serija samoubistava njenih radnika je, međutim, podstakla zabrinutost zbog teških i strogih uslova rada u tim pogonima.


"Fokskon" je najveći svetski proizvođač elektronskih proizvoda po ugovoru. Duga lista njegovih klijenata uključuje tako velike kompanije, kao što su "Epl", "Soni", "Del", "Nokija" i "Hjulit-Pakard".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online