Petak 28.05.2010.
20:27
Tanjug

Počela prodaja "ajpeda" izvan SAD

Dugački redovi kupaca, zainteresovanih za kupovinu tog trenutno najtraženijeg tehnološkog aparata, otegli su se ulicama Londona, Pariza, Frankfurta i Tokija, prenela je agencija AP.

Od početka godine, 10 radnika u toj fabrici u južnoj Kini je izvršilo samoubistvo, a troje pokušalo da to učini. Danas je ta tajvanska kompanija saopštila da će povećati plate u kineskim pogonima za prosečno 20 odsto.

 

To bi, kako se ukazuje, moglo pomoći da se podigne moral radnika. Osnovna plata u kineskim pogonima "Fokskona" sada je oko 900 juana (130 dolara) mesečno.

 

Radnički aktivisti optužuju tu kompaniju da ima krut stil upravljanja , preterano brzu proizvodnu liniju i da primorava radnike na prekomerni rad..

"Epl" ostvaruje oko 60 odsto prihoda na tržištima van SAD. Ta kompanija je od 3. aprila, za samo 28 dana, u SAD prodala milion tih tankih crnih računara, čime su premašene i najsmelije prognoze, a porudžbine iz inostranstva je počela da prima 10. maja, nakon što je na mesec dana odložila početak prodaje u inostranstvu zbog izuzetno velikog interesovanja na domaćem tržištu.


"Ajped", koji izgleda kao veća verzija "Eplovog" "ajfona" i koji se može koristiti za pretragu Interneta, igranje igrica ili čitanje elektronskih knjiga, u SAD se prodaje po 499 dolara, dok je u Britaniji najskuplji i košta od 624 do čak 1.017 dolara.


U Tokiju je još pre otvaranja ispred prodavnice formiran red od 1.200 ljudi u dužini od oko 800 metara. Postavlja se, međutim, pitanje da li će potražnja "ajpeda" i posle ovog početnog talasa i dalje biti jaka.


Analitičar japanske kompanije IDC Mičito Kimura ukazuje da će "prava igra početi nakon što fanovi dobiju svoje tablet računare i da će pred Božić biti potrebno sniženje cena kako bi se podstakla tražnja".


Posmatrači strahuju da "Epl" neće biti u stanju da zadovolji tako veliku početnu tražnju, pa tajvanska kompanija "Fokskon", koja u Kini proizvodi "ajpedove" i druge visokotehnološke proizvode, radi danonoćno. Serija samoubistava njenih radnika je, međutim, podstakla zabrinutost zbog teških i strogih uslova rada u tim pogonima.


"Fokskon" je najveći svetski proizvođač elektronskih proizvoda po ugovoru. Duga lista njegovih klijenata uključuje tako velike kompanije, kao što su "Epl", "Soni", "Del", "Nokija" i "Hjulit-Pakard".

2024 © - Vesti online