Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.05.2010.
17:14
Srna A

Tesla predvideo i mobilne telefone

Genijalni srpski naučnik Nikola Tesla, uz mnoge druge moderne tehnologije i sredstva komunikacije, predvideo je i mobilne telefone.

List "Popularna mehanika" prenosi Teslino izlaganje o budućnosti tehnologije, koje je Tesla predstavio na manifestaciji u Njujorku "108 godina futurizma".

"Praktična primena revolucionarnih načela bežičnog umeća tek je počela. Ono što će u budućnosti biti postignuto teško je i shvatiti",rekao je Tesla, govoreći o korišćenju bežičnog prenosa u bliskoj budućnosti.

Čovek ispred svog vremena: Nikola Tesla

"Pažnju sveta privukao je i zadržao bežični telegraf, a to je tek vrlo primitivno korišćenje te veštine. Do sada su korišćeni samo električni talasi, koje je vrlo brzo oslabio njihov prolaz kroz vazduh. Moguće je, međutim, preneti električne struje ogromne jačine hiljadama milja, ne umanjujući njihovu energiju. To nije nikakva teorija već istina dokazana brojnim eksperimentima u praksi. Uskoro će biti moguće da se prenesu bežične poruke širom sveta toliko jednostavno da će svaki pojedinac moći da nosi vlastiti aparat i sa njim da rukuje. Bežični prenos struje preko okeana, na primer, otvara celu novu eru u razvoju mehanike", kazao je Tesla.

"Biće potrebno samo nositi instrument pristupačne cene ne veći od sata, koji će omogućiti da se javi bilo gde na moru ili kopnu na udaljenosti od nekoliko hiljada milja. Moći će da se sluša ili da se šalje govor ili muzika u najudaljenije krajeve sveta. Milionima takvih instrumenata moći će se upravljati iz jedne jedine centrale", objasnio je sjajni naučnik.

On je istakao da će tako biti jednostavno da ljudi sa najudaljenijih delova planeta održavaju kontakte, dodavši da će još bitniji biti ''prenos struje bez žica na velike udaljenosti''.

"Radio sam eksperimente s modelom broda koji pokreće električna energija prenesena bez žica i rezultati su zapanjujući. Moguće je, ustanovio sam, u potpunosti kontrolisati kretanje broda iz centrale bez električnih veza bilo kakve vrste. Ono što je učinjeno sa malenim brodom na maloj površini vode na kraju će biti učinjeno i sa najvećim parobrodima na bilo kojoj udaljenosti od kopna. Drugim rečima, prekookeanski brod može preko Atlantskog okeana velikom brzinom da pokreće energija usmerena iz bežične centrale na obali. Možemo sa čvrstim uverenjem da očekujemo da će za nekoliko godina mnoga čuda o kojima ni ne sanjamo postati svakodnevica", kazao je Tesla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online