Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.12.2015.
11:34
Vestionline A

Najveći hakerski napadi 2015. godine

Zbog hakerskih napada u godini na izmaku "procurilo" je gotovo 300 miliona podataka, a ukradeno je više od milijardu dolara. Mnogi su izgubili poverenje u pružatelje zdravstvenog osiguranja, agencije za kredite, proizvođače igračaka ili neke od omiljenih internetskih stranica.Donosimo pregled hakerskih napada koji su obilježili 2015. godinu.

Reuters
Sa jačanjem kompjuterske tehnologije, sve je veća pretnja od sajber napada

Donosimo pregled hakerskih napada koji su obilježili 2015. godinu.

U hakerskom napadu na internet sajt Ešli Medison, koju su posećivali mnogi venčani ljudi u potrazi za avanturom, otkrivene su adrese 32 miliona korisnika ove stranice.

Hakeri su ugrozili lične podatke 80 miliona klijenata i izvršnog direktora jedne od najvećih američkih osiguravajućih kompanija. Stručnjaci sumnjaju na kinesku vojnu jedinicu specijalizovanu za sajber ratovanje.

Hakeri su provalili u sistem italijanske kompanije za sajber sigurnost “Haking tim” i podelili 400 gigabajta poverljivih podataka. Otkriveno je da je kompanija, poredsaradnje sa FBI-jem, Španijom I Rusijom, sarađivala i sa zemljama u kojima su ljudska prava ograničena, kao što su Sudan, Egipat i Saudijska Arabija.

Najveća pljačka banke u 2015. godini bila je digitalna, a ukradeno je milijardu dolara. Još 2013. nepoznata grupa sajber kriminalaca provalila je u nekoliko finansijskih kompanija. U trenutku kada je Kasperski Lab otkrio napad 2015. godine, najmanje 100 banaka iz 30 država je bio pogođeno.

U oktobru 2014. godine hakeri su upali u kompjutersku mrežu Bele kuće, a upadi su nastavljeni i prvih meseci 2015. godine. Iako je neposredno nakon napada rečeno da se radi o privremenom prekidu rada nekih usluga, tek nakon nekoliko meseci je otkriveno da su hakeri, za koje se veruje da su iz Rusije, dobili pristup detaljima rasporeda, elektronskoj pošti i razmeštanju osoblja američkog predsednika Baraka Obame.

Haker, koji tvrdi da je američki srednjoškolac, uspeo je provaliti u ličnu elektronsku poštu direktora CIA-e, Džona Brenana, te je podelio njegovu listu kontakta i istoriju komuniciranja. Najveću pažnju je privukao sigurnosni upitnik na 47 stranica na kojem su se nalazili osetljivi podaci.

Hakovanjem VTech-a, popularnog proizvođača igračaka, podeljeni su lični podaaci 4,8 miliona roditelja i 6,8 miliona dece, uključujući njihove šifre i kućne adrese.

Ukradeni su podaci 15 miliona korisnika T-Mobile mreže nakon što su hakeri provalili u kreditni biro Experian. 

Biro za upravljanje zaposlenima SAD-a je potvrdio da su hakerskim napadom obuhvaćeni lični podaci 21,5 miliona ljudi. Tadašnja šefica Biroa, Ketrin Arčuleta, pondela je ostavku zbog skandala. Sumnja se i da su napadom ugrožene sve savezne agencije, kao i da je napad izvršen iz Kine.

Međutim, ova godina je po pitanju hakerskih napada svakako obeležena i pozitivnim aktivnostima Anonimusa, koji su se uključili u globalni rat protiv terorizma i svojim veštinama prate, obaraju i profile poznatih i potencijalnih članova Islamske države, a čak su ostvarili i saradnju sa vodećim svetskim bezbednosnim i informativnim agencijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online