Četvrtak 31.12.2015.
11:34
Vestionline

Najveći hakerski napadi 2015. godine

Reuters
Sa jačanjem kompjuterske tehnologije, sve je veća pretnja od sajber napada

Donosimo pregled hakerskih napada koji su obilježili 2015. godinu.

U hakerskom napadu na internet sajt Ešli Medison, koju su posećivali mnogi venčani ljudi u potrazi za avanturom, otkrivene su adrese 32 miliona korisnika ove stranice.

Hakeri su ugrozili lične podatke 80 miliona klijenata i izvršnog direktora jedne od najvećih američkih osiguravajućih kompanija. Stručnjaci sumnjaju na kinesku vojnu jedinicu specijalizovanu za sajber ratovanje.

Hakeri su provalili u sistem italijanske kompanije za sajber sigurnost “Haking tim” i podelili 400 gigabajta poverljivih podataka. Otkriveno je da je kompanija, poredsaradnje sa FBI-jem, Španijom I Rusijom, sarađivala i sa zemljama u kojima su ljudska prava ograničena, kao što su Sudan, Egipat i Saudijska Arabija.

Najveća pljačka banke u 2015. godini bila je digitalna, a ukradeno je milijardu dolara. Još 2013. nepoznata grupa sajber kriminalaca provalila je u nekoliko finansijskih kompanija. U trenutku kada je Kasperski Lab otkrio napad 2015. godine, najmanje 100 banaka iz 30 država je bio pogođeno.

U oktobru 2014. godine hakeri su upali u kompjutersku mrežu Bele kuće, a upadi su nastavljeni i prvih meseci 2015. godine. Iako je neposredno nakon napada rečeno da se radi o privremenom prekidu rada nekih usluga, tek nakon nekoliko meseci je otkriveno da su hakeri, za koje se veruje da su iz Rusije, dobili pristup detaljima rasporeda, elektronskoj pošti i razmeštanju osoblja američkog predsednika Baraka Obame.

Haker, koji tvrdi da je američki srednjoškolac, uspeo je provaliti u ličnu elektronsku poštu direktora CIA-e, Džona Brenana, te je podelio njegovu listu kontakta i istoriju komuniciranja. Najveću pažnju je privukao sigurnosni upitnik na 47 stranica na kojem su se nalazili osetljivi podaci.

Hakovanjem VTech-a, popularnog proizvođača igračaka, podeljeni su lični podaaci 4,8 miliona roditelja i 6,8 miliona dece, uključujući njihove šifre i kućne adrese.

Ukradeni su podaci 15 miliona korisnika T-Mobile mreže nakon što su hakeri provalili u kreditni biro Experian. 

Biro za upravljanje zaposlenima SAD-a je potvrdio da su hakerskim napadom obuhvaćeni lični podaci 21,5 miliona ljudi. Tadašnja šefica Biroa, Ketrin Arčuleta, pondela je ostavku zbog skandala. Sumnja se i da su napadom ugrožene sve savezne agencije, kao i da je napad izvršen iz Kine.

Međutim, ova godina je po pitanju hakerskih napada svakako obeležena i pozitivnim aktivnostima Anonimusa, koji su se uključili u globalni rat protiv terorizma i svojim veštinama prate, obaraju i profile poznatih i potencijalnih članova Islamske države, a čak su ostvarili i saradnju sa vodećim svetskim bezbednosnim i informativnim agencijama.

2024 © - Vesti online