Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.12.2015.
05:30
ruskarec.ru A

Ruski kiborg-pacovi protiv narkodilera i terorista

Ruski naučnici iz Rostova na Donu razvijaju jedinstven metod borbe protiv terorizma i trgovine drogom pomoću glodara. Zaposleni u laboratoriji "Neurotehnologije opažanja i raspoznavanja" Južnog federalnog univerziteta predložili su da se supersenzitivno čulo mirisa pacova iskoristi za otkrivanje eksploziva.

pixabay.com
Pacovi u borbi protiv terorista

Pretpostavlja se da će kiborg-glodari sa mikročipovima ugrađenim u mozak moći da se koriste kao specifični senzori.

Prema rečima naučnika, neuroni pacova koji vrše recepciju nadražaja sadrže na hiljade belančevina-receptora koji se obnavljaju prirodnim putem. To pacovima omogućava da razlikuju veći broj mirisa nego savremeni aparati ili čak psi.

Pacovi otkrivaju mine

- U Tanzaniji, Mozambiku, Angoli, Kambodži i na Tajlandu afrički pacovi se koriste za otkrivanje mina.

- U Kolumbiji laboratorijski pacovi rade sa kopnenim minama.

- U holandskoj policiji koriste se za otkrivanje tragova baruta.

- Policija Izraela pomoću glodara sprovodi kontrolu prtljaga na aerodromima.

U svim ovim slučajevima se koriste pacovi koju su trenirani pomoću straha i bola (npr. od strujnog udara) ili pomoću hrane. Kada pronađe traženi miris životinja se zavuče u specijalnu rupu ili zauzme poseban položaj.

Novi izum omogućava da se kod pacova stepen prepoznavanja supstanci podigne na dosada neviđeni nivo, tvrde autori projekta.

Mikročip će biti u stanju da prati fiziološke reakcije životinja na miris, čak i kada je koncentracija supstance za kojom se traga izuzetno mala, tj. kada sam glodar ne reaguje na nadražaj. Signal se i u tom slučaju prenosi na kompjuter i na njega mogu da reaguju specijalne službe.

Teškoće u realizaciji ideje

Zasad ovaj laboratorijski instrument postoji samo u verziji sa kablom i radijus njegove primene određuje dužina tog kabla, a ona iznosi 5 metara. U dalekoj budućnosti kiborg-pacovi će moći samostalno da istražuju objekte ulazeći na mesta koja su najteže dostupna. Zasada se uređaj sastoji od „kutije” sa pacovom i kablom. Međutim, i u ovoj varijanti naučnici će morati da prevaziđu neke teškoće.

- Pacov može da pregrize ili da pokida kablove. Zato su za vreme eksperimenata životinje sada uspavane - objašnjava šef laboratorije Dmitrij Medvedev.

Drugi zadatak koji stoji pred naučnicima je da shvate šta se dešava u mozgu pacova kada on oseti konkretan miris, i da izdvoje moždani impuls koji predstavlja reakciju na eksploziv. U realnim uslovima je praktično nemoguće da se pacov izoluje od sporednih nadražaja.  

Armija kiborg-pacova

Na projektu rade istovremeno tri grupe stručnjaka: fiziolozi treniraju životinje da razlikuju imitacije narkotika i eksploziva, inženjeri usavršavaju aparaturu, a programeri prave matematičke algoritme za istraživanje rezultata, koje se vrši na osnovu statističkih podataka o moždanim impulsima kao reakcijama na različite mirise.

Pored toga, jedna životinja može da se obuči da reaguje samo na jedan miris. To znači da će u budućnosti na svakom kontrolnom punktu biti potrebna „armija” kiborg-pacova. 

- Potrebna su 2-3 meseca za obuku jednog pacova da reaguje na jednu supstancu, a laboratorijski pacov živi samo oko godinu dana - objašnjava Medvedev i dodaje da vrlo mladi pacovi ne mogu da se koriste, a stare jedinke gube čulo mirisa.

Perspektive

Naučnici planiraju da sredinom 2016. godine završe maketu ovog biotehničkog sistema.

Za projekat su već zainteresovani Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za vanredne situacije Rusije. Pacovi su, naime, takođe u stanju da po mirisu detektuju određene bolesti, i to u najranijim stadijumima, kada druge metode još ne daju rezultate. To se, između ostalog, odnosi na tuberkulozu i neka onkološka oboljenja.

Pacovi se takođe mogu koristiti i prilikom potrage za nestalim licima u vanrednim situacijama. Međutim, prema rečima naučnika, zasad je nedostižan zadatak naučiti ih da u uslovima ograničenog vremena razlikuju miris živog i mrtvog čoveka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online