Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.12.2015.
05:30
ruskarec.ru A

Ruski plan za kolonizaciju Meseca

Preskupi program pravljenja stalne ljudske baze na Mese­cu morao bi da ima ozbiljno ekonomsko opravdanje. U ovom slučaju, to može biti izvor novog energenta.

Reuters
Mesec - "odskočna daska" za odlazak na Mars

Kada je direktor ruske kosmičke agencije "Roskomos" Vladimir Popovkin izneo plan Rusije za osvajanje Meseca do 2030. godine, niko nije mogao da ostane ravnodušan, kako zbog ambicioznih tehnoloških aspekata projekta, tako i zbog njegove finansijske strane.

Vrednost desetogodišnjih priprema i slanja prve grupe ekspedicija na Mesec trebalo bi da iznosi oko 500 milijardi rubalja (17 milijardi dolara). Važeći godišnji budžet "Roskosmosa" ne prelazi 120 milijardi rubalja (4 milijarde dolara), što znači da bi u cilju realizacije "Mesečevog programa" morao da se poveća za skoro 50 odsto.

Brojke

- 32 kosmička aparata poslala je Rusija u kosmos tokom 2011, dok su sve ostale zemlje sveta poslale u toku iste godine ukupno 52 aparata.

- 450 miliona dolara godišnje će narednih pet godina SAD pla­ća­ti Rusiji za prevoz astronauta do Međunarodne kosmičke stanice.

Štaviše, ukoliko bude usvojen program "opsežnih istraživanja Meseca" koji podrazumeva osnivanje trajne baze na Zemljinom satelitu, budžet agencije moraće da se uveća najmanje šest puta.

Toliko povećanje troškova zahteva veoma ozbiljno obrazloženje: kakvu korist može imati Rusija od povratka na Mesec?

Spuštanje posade na Mesec samo po sebi nikome nije potrebno. Prošlo je više od 40 godina otkako su to uradili Amerikanci, pa danas to teško može biti dovoljan razlog za izdvajanje tako velike sume iz državne kase. Osim toga, naučni program istraživanja Meseca danas u potpunosti opslužuju bespilotni aparati raznih zemalja. U toj oblasti i Rusija ima svoje projekte - sredinom ove decenije planira se lansiranje aparata "Luna-Glob" i "Luna-Resurs". Jedan od rezultata ovih misija treba da bude povratak na Zemlju kapsule sa "vlažnim" uzorcima tla iz polarnih oblasti Meseca.

Sa Meseca na Mars

Reuters
Planeta Mars

Dopremanje pomenutih uzoraka tla na Zemlju može da posluži kao podsticaj za razvoj ozbiljnijeg programa. Već je dokazano da u polarnim oblastima Meseca postoje velike količine leda, što znatno olakšava potencijalno instaliranje trajne baze na ovom nebeskom telu. Iako nema atmosferu, Mesec može da snabdeva bazu kiseonikom koji se u hemijski vezanom stanju nalazi u Mesečevom tlu, gde njegova koncentracija dostiže 40 odsto. Ova okolnost umanjuje troškove "Mesečevog programa" toliko da više nisu nedostižni, nego "samo" veoma visoki.

Jedan od argumenata u korist baze na Mesecu jeste i mogućnost da ona postane odskočna daska za let na Crvenu planetu. Manja gravitacija na Mesecu znatno bi olakšala start teškog broda koji bi mogao tako daleko (do Marsa i nazad) da nosi relativno veliku ekspediciju (6-7 ljudi) i svu neophodnu opremu. Postojanje trajne baze omogućilo bi stvaranje svojevrsnog "kosmičkog brodogradilišta" na Mesecu, gde bi takav brod bio montiran od blokova dopremljenih sa Zemlje. Ekspedicija bi mogla da se vrati na Mesec, a zatim na Zemlju drugim brodom koji bi čekao u Mesečevoj bazi. Pored ove moguća je i druga primena Mesečeve baze. Mesečevo tle u velikim količinama (u odnosu na Zemlju) sadrži izotop helijuma, helijum-3.

Smatra se da je fuziona nuklearna reakcija između helijuma-3 i deuterijuma perspektivna zamena za reakciju između deuterijuma i tricijuma (dva izotopa vodonika). Ova druga je dobro poznata naučnicima i koristi se u termonuklearnim procesima. Termonuklearna energetika budućnosti može se zasnivati na velikim mogućnostima helijuma-3.

Ako energetičarima zaista pođe za rukom da naprave prodor u oblasti termonuklearnih reakcija, Mesec može postati praktično beskonačni rudnik energenata za čovečanstvo, i tada njegovo osvajanje neće više biti samo potreba apstraktne nauke, nego sasvim konkretan ekonomski zadatak koji će se rešavati uz pomoć sredstava najvećih energetskih korporacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online