Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.06.2013.
08:00
Vestionline A

Šta sve zaglupljuje pametne telefone?

Pametni telefoni osvojili su svet, ali oni koji ih koriste već nekoliko godina primećuju kako njihovi uređaji više nisu u top formi.

Počnite veliko spremanje vašeg pametnog telefona
 

Pametni telefoni toliko se spominju u javnosti da često zaboravljamo da oni nisu samo mobilni telefoni, već računari u malom. Dok neki korisnici menjaju svoje uređaje čim se na tržištu pojavi neki novi, bolji i brži model, drugi ih koriste godinama. Međutim, s vremenom i pametni telefon postane "glup". Tačnije, uspori se, sve češće javljaju se različite greške i prisilno zatvaranje aplikacije, a i životni vek baterije se znatno smanjuje.

Ukoliko niste spremni da izdvojite nekoliko stotina evra za novi primerak, možete udahnuti "novi život" u svoj stari pametni telefon jednostavnim servisom.

Pre nego što počnete da radite bilo šta na svom pametnom telefonu, obezbedite svoje podatke stvaranjem sigurnosne kopije na računaru ili na memorijskoj kartici koju po potrebi možete u potpunosti ukloniti iz uređaja. Bezbednosna kopija se najčešće odnosi na kontakte, kalendar, beleške, aplikacije, postavke i privatne podatke poput fotografija ili muzike. Kada ste sigurni da ste napravili kopiju svega što ne želite da izgubite, možemo krenuti.

Krenuti od nule - Najjednostavniji način da se rešite "smeća" koje se tokom godina nakupilo u vašem pametnom telefonu jeste vratiti ga na fabričke postavke. Ali, upozorenje! Povratak na fabričke postavke briše sve što ste tokom godina softverski izmenili u samom uređaju, pa tako može izbrisati i neke podatke koji su vam bitni.

Ukoliko se odlučite na resetovanje uređaja, budite sigurni da ste spasili sve što mislite da vam kasnije treba. Posle ovog reseta više nema povratka. Opcija povratka na fabričke postavke najčešće se nalazi u "Postavkama" pod opcijom "Privatnost".

Ukoliko niste spremni da izgubite baš sve što ste uradili na svom pametnom telefonu, preskočite povratak na fabričke postavke i prihvatite se ručnog čišćenja.

Rešite se "nepoželjnih kontakata" - Pre svega, otvorite imenik i pogledajte popis svojih kontakata. Imate li neke kontakte unesene nekoliko puta? Treba li vam kontakt osobe koju ste nazvali jednom i nikad više?

Brojne društvene aplikacije sinhroniziraju nekoliko vaših naloga i kontakte s tih naloga s imenikom na pametnom telefonu, zbog čega vaš imenik može izgledati nesuvislo. Izdvojite vreme i pregledajte koji kontakti su vam zaista potrebni, koje ste uneli pod nekoliko različitih imena, a koga se možete "rešiti".

Ukoliko ne želite da obrišete ni jedan broj, napravite kopiju imenika na računaru, a u pametnom telefonu ostavite one brojeve koje zaista koristite. Tako ćete se lakše snalaziti među stotinama brojeva i ujedno napraviti dovoljno prostora za nove kontakte.

Revizija aplikacija - Tokom godina na pametnom telefonu se našao impresivan broj različitih aplikacija. Neke se upotrebljavaju svakodnevno, a druge skoro nikad. Međutim, sve te aplikacije zauzimaju prostor u vašem uređaju. Neke od njih moguće je prebaciti na memorijsku karticu i tako si osloboditi nešto prostora na samom uređaju. Druge to jednostavno ne dopuštaju. Ako niste sigurni koje vam aplikacije ne trebaju, proverite kada ste ih poslednji put uključili.

Većina pametnih telefona ima opciju "Raspoređivanja programa" po "Najčešće korišćenima". Tako ćete na početku popisa dobiti one aplikacije koje koristite svakodnevno, dok će vam na samom kraju biti one koje niste nikad uključili ili ih koristite veoma retko.

Kako biste uklonili višak aplikacija, otvorite "Postavke" i odaberite opciju "Aplikacije". U popisu aplikacija pronađite aplikaciju koju želite ukloniti, odaberite je i potom odaberite "Deinstaliraj". Imajte na umu da neke aplikacije koje su vezane uz sam operativni sistem nećete moći da uklonite jer bez njih sistem neće ispravno funkcionirati.

Očistite inboks - Ukoliko koristite aplikaciju za primanje elektronske pošte na smartfonu i "skidate" mejlove moglo bi da vam se dogodi da vam mejlovi "zakrče" telefon. Čišćenje telefona od mejlova nekada može biti zaludan posao, jer na nekim telefonima morate da uklanjate jedan po jedan, dok je kod drugih moguće obristai čitave liste. U svakom slučaju, posle temeljnog čišćenja Pošte, uređaj bi trebalo da lakše diše i urednije radi.

Rešite se starih veb stranica - Surfovanje internetom na pametnom telefonu podrazumeva i preuzimanje određenih dokumenata kako bi celokupno iskustvo bilo jednostavnije i brže. Ali, posle dužeg korišćenja u samom uređaju se nakupi dovoljno nepotrebnih podataka koji mogu da uspore njegov rad.

Zato je potrebno izbrisati te dokumente. Kako biste to uradili, potrebno je ući u sam internet pretraživač koji koristite na svom uređaju i pronaći Postavke. Tamo ćete pronaći mogućnost "Izbriši predmemoriju" koja će ukloniti sve ranije zapamćene verzije veb stranica. Takođe, izbrišite i "kolačiće" (cookies) koji su se "naselili" na vaš uređaj tokom surfovanja.

Oživite bateriju - Kada već ažurirate aplikacije, proverite imate li instaliranu aplikaciju za štednju baterije. Ukoliko nemate, ne bi bilo loše instalirati takvu aplikaciju. Signaliziraće vam kad je baterija slaba i automatski ugasiti sve usluge koje vam ne trebaju, a koje troše bateriju. Život baterije možda neće biti drastično produžen, ali vam može dati toliko energije da dođete do prve utičnice.

Kad sve propadne... - Očistili ste uređaj, ažurirali sve aplikacije, ali on je i dalje spor i javlja greške? Možda je zaista došlo vreme za njegovog naslednika. Pogledajte šta se nudi na tržištu i odaberite ono što najbolje odgovara vašim potrebama. A stari uređaj ostavite kao "rezervu" ukoliko novi u nekom trenutku otkaže poslušnost ili ga poklonite nekome ko nije toliko "izbirljiv".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online