Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 29.12.2012.
08:00
B92 A

SMS i Tviter utiču na osiromašenje jezika

Nove tehnologije mogu da olakšaju edukaciju omladine, ali mogu da imaju i štetne posledice, posebno na bogastvo jezika, koji je sve siromašniji. Predsednik nemačkog Veća za pravopis Hans Zehetmajr zatražio je da deci do 14 godna budu zabranjeno korišćenje SMS-a i Tvitera.

SMS poruke štete pravopisu, tvrdi nemački univerzitetski profesor
 

Ovaj zahtev nije dočekan s oduševljenjem, a ne podržavaju ga čak ni neke Zehetmajrove kolege. On je u razgovoru za nemačku novinsku agenciju DPA rekao da korišćenje kratkih poruka uzrokuje osiromašenje nemačkog jezika. On kaže da je pre svega kod mladih primećen ne samo znatno manji rečnik, nego i pravopis sa puno grešaka, prenosi Dojče Vele.

Odmah se javio za reč lingvista Karl-Diter Bunting koji u izjavi za nemačke medije tvrdi: "SMS je bliži ljudima. Zbog svoje ležernosti ima potpuno drugačiji emocionalni kvalitet nego pismo." On smatra da novi način komunikacije ne uništava jezik nego da čak otvara nove mogućnosti izražavanja i da nužnost kratkog izražavanja podstiče maštovitost. Lingvista Ulrih Amon upozorava da je jezik kojim se služi kod SMS poruka svakodnevni jezik, koji je uvek bio ležerniji nego onaj književni, pa svejedno književnog ni ranije nije uspeo da ugrozi.

U borbu za jezik Nasuprot tim naučnicima, udruženje "Nemački jezik" sa sedištem u Dortmundu podržava Hansa Zehetmajra. "Nemački jezik se premalo neguje i propada na pojedinim područjima", kaže šef udruženja Holger Klate. On prigovara da se nemačkom kao školskom predmetu pridaje premalo važnosti. "Ono što Zehetmajr opisuje je posledica toga", upozorava Klate.

I Tviter opasnost po pravopis

I Zehetmjr je u razgovoru koji je izazvao te burne kritike rekao da se premalo radi na unapređenju i negovanju nemačkog jezika. On smatra da su novi mediji doveli do njegovog osiromašenja i sveli ga na svojevrsni "reciklirani jezik" koji se sve više minimalizuje i koristi bez kreativnosti. Nemački stručnjak upozorava da se to pre svega odnosi na mladu generaciju. On takođe zamera i to što korišćenje mobilnog telefona dovodi do pomanjkanja komunikacije jer ljudi sede svako sa svojim telefonom umesto da razgovaraju.

Zato Zehetmair predlaže da se deci mlađoj od 14 godina zabrani korišćenje novih medija kako bi najpre naučili nemački jezik. "Mi ponovo moramo da se borimo za jezik", zaključuje lingvista.

Da li ovo može da se primeni i kod nas u Srbiji?

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA SMS poruke odlaze u istoriju
Nedelja 30.12.2012. 14:49
Bez znakova interpunkcija, bez nelikog slova na početku rečenice, bez tačke na kraju, pa čak i bez rečenice....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online