Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.01.2013.
08:00
Vestionline, Blic A

Šta su to naučnici otkrili u 2012. godini

Stručni časopis "Science" objavio je listu najvećih naučnih otkrića 2012. godine, na čijem se vrhu nalazi "božja čestica", subatomska čestica za koju se veruje da je imala ulogu u stvaranju univerzuma. Na listi se nalazi i istraživanje o neutrinima, kao i otkriće DNK materijala čovekovog pretka denisovana.

Ovde je otkrivena Božja čestica

1. "Božja čestica"

Više od 40 godina, naučnici su tragali za česticom poznatom kao "Higsov bozon".

Šta treba da znate o božjoj čestici?

Koristeći najveći sudarač atoma na svetu, oni su u aprilu konačno uspeli da otkriju "božju česticu" koja određuje oblik i veličinu materije. Prema rečima stručnjaka, radi se o najvećem naučnom otkriću u poslednjih 60 godina, koje će omogućiti bolje razumevanje "velikog praska" ali i samog života.

Ovo je zub pračoveka
 

2. DNK otisak denisovana, čovekovog pretka

DNK otisak denisovana, čovekovog pretka koji je živeo u Sibiru, pronađen je ove godine. Veruje se da su denisovani živeli uporedo sa neandertalcima, a ime su dobili po pećini Denisova u Rusiji, u kojoj su pronađeni deo prsta i dva kutnjaka.

 

Čeka se primena na ljude

3. Pravljenje jajnih ćelija od matičnih

Japanski istraživači dokazali su da se matične ćelije embriona miševa mogu iskoristiti za stvaranje održivih jajnih ćelija.

Pomaže u istraživanju Marsa

4. Sistem za prizemljenje robotskog vozila "Kjuriositi"

Male tajne NASA-e

Robotsko vozilo "Kjuriositi", koje se u avgustu spustilo na površinu Marsa, imalo je jedinstven sistem za prizemljenje. Naučnici iz agencije NASA koristili su "svemirski kran" kako bi spustili letelicu sa lebdeće platforme.

 Afrička bolest spavanja : Otriven uzrok

5. Rendgenski zraci koji prepoznaju proteine

Koristeći rendgenski laser, naučnici su uspeli da utvrde strukturu enzima neophodnog za razvoj parazita koji izaziva afričku bolest spavanja. Oni su dokazali da je laserom moguće prepoznati proteine u strukturi raznovrsnog sastava.

 

O Deaktivacija određenih gena konačno moguća

6. Preciznija genetska modifikacija

Genetska modifikacija se u suštini svodila na pokušaje i promašaje, sve do otkrića alatke pod nazivom "TALENs", koja je omogućila naučnicima da izmene ili deaktiviraju određene gene kod riba i žaba, ali i ljudi.

 

Antimaterija postoji

7. Majorana fermioni

Postojanje majorana fermiona, čestica koje su same sebi antimaterija, bilo je tema naučnih debata više od 70 godina. Ove godine, tim holandskih fizičara i hemičara ponudio je prve dokaze o njihovom postojanju.

 

 Ljudski genetski kod funkcionalniji

8. ENCODE projekat

Rezultati studije duge 10 godina objavljeni su ove godine u 30 naučnih časopisa i pokazali su da je ljudski genetski kod još funkcionalniji nego što se pretpostavljalo. U Enciklopediji DNK elemenata (ENCODE) navodi se da 80 odsto materijala pomaže u aktivaciji i deaktivaciji određenih gena.

Pomoć nepokretnima : Još se testira

9. Pokretanje veštačkih udova putem misli

Naučnici su pokazali da paralizovani pacijenti mogu da pokreću veštačke ruke i noge putem misli. Tehnologija je i dalje u eksperimentalnoj fazi i veoma je skupa, ali jednog dana bi mogla da pomogne pacijentima koji su pretrpeli šlog ili povrede kičme.

 

 Poslednji deo slagalice univerzuma

10. Razvojni put neutrina

Kineski naučnici konačno su pronašli poslednji deo slagalice koja pruža uvid u razvojni put neutrina, elementarnih čestica koje mogu da objasne zašto svemir sadrži tako mnogo materije, a malo antimaterije.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.01.2013. 12:09
Све против Бога...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online