Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 23.10.2012.
08:00
RTS A

Pametni telefoni sami "nabijaju" račune

Sve više su u upotrebi takozvani pametni telefoni, ali njihove korisnike ume da iznenadi račun i od više stotina hiljada dinara. Dešava se da se nestručno podešeni telefon sam uključuje na internet da bi ažurirao aplikacije, pa tako sam napravi astronomski račun.

S porastom popularnosti takozvanih pametnih telefona i korišćenja interneta na mobilnim telefonima, sve češće se javljaju korisnici, nezavisno od toga kojoj mobilnoj mreži pripadaju, sa pritužbama na nerealno visoke račune.

Dešava se da se nestručno podešeni telefon sam uključuje na internet da bi ažurirao aplikacije, pa tako sam napravi astronomski račun
 

Oprosta duga koji je nastao na takav način - nema, već eventualnih olakšica u plaćanju duga. Protiv nekih korisnika, neprijatno iznenađenih visinom računa za mobilni, već je pokrenut sudski postupak, drugi, ne želeći da plate, čekaju da budu tuženi, treći koriste mogućnost plaćanja duga na rate.

"Napravljen račun od 92.000 dinara je nerealan, koji je nastao u roku od nekih pola sata po njihovom obračunu, jer ja sam u svakom momentu proveravao preko njihovog centra, koji je navodno dostupan 24 časa.Kad god sam proveravao iznos je bio noramalan i nije probijena tarifa", kaže Vujo Lakić.

"Zbog prevelike vantarifne potrošnje broj mi je suspendovan i treba da uplatim 105.000 da bi mi broj aktivirali opet. Pozvao sam kol centar da vidim o čemu se radi. Rekli su ne to je internet napravio i mora da se plati. Onda smo tražili listing, da vidimo šta se desilo", rekao je Vladimir Đorđević. On kaže da je na listingu pisalo da je 2. februara je bio na internetu od 12 do 3 i od 3 do 5, što, kako je rekao, u tom periodu uglavnom spava.

Problem su i pametni telefoni u romingu, naročito ako ih koriste deca u čije je ime ugovor sa operatorom potpisao roditelj.

Domaći operatori kažu da klijente upozoravaju na visoke cene mobilnog interneta u inostranstvu SMS-om, a i da stanje na računu može da se proveri u svakom trenutku.

"Smart telefoni su i napravljeni da pruže vrhunsko iskustvo u korišćenju interneta, ali kao i svaki uređaj koji koristimo, neophodno je da se korisnik dobro upozna sa njegovim karakteristikama, da prouči uputstvo, gde jasno piše kako se kači na internet, kako funkcioniše kad je na internetu, kako se ažuriraju aplikacije. Sve ove informacije korisnici dobijaju i na našim prodajnim mestima", kaže Ana Bolbođevski iz "VIP mobila".

"Pametni telefoni sami po sebi imaju instalirane određene aplikacije i same aplikacije rade ažuriranja, odnosno konektuju se na internet bez znanja korisnika i tu dolazi do problema. Telekom Srbije u svojoj ponudi ima tarife koje sadrže određenu količinu data saobraćaja u samoj pretplati i savetuje svojim korisnicima da se opredele za te tarife", kaže Bojan Petrović iz "Telekoma Srbija".

Reklamacije na račun operatori mogu razmotriti, ali su mali izgledi da će vam račun biti korigovan, naročito kada je u pitanju roming, zbog toga što domaći partneri duguju stranima.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
Utorak 23.10.2012. 15:53
Telefoni sve pametniji, a vlasnici sve gluplji, i praznijeg džepa očigledno.
Utorak 23.10.2012. 22:14
Šta će indijancu koji ne zna da isključi GPRS smart fon? Tako i treba, samo neka plaćaju, od takvih glupih ljudi oni žive.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online