Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.02.2012.
08:00
Beta A

Opasnost za maloletnike - tri i po miliona naloga na Fejsbuku

U Srbiji ima više od tri i po miliona naloga na društvenoj mreži Fejsbuk, a većinu ih poseduju maloletnici koji su najpodložniji da postanu žrtve pedofila na internetu, rekao je u Novom Sadu predstavnik Odeljenja za Visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije Radoje Vuković.

Maloletnici najpodložniji da postanu žrtve pedofilije
 


"Fotografije koje maloletnici ostavljaju na Fejsbuku vrlo često se zloupotrebljavaju, a neretko deca postaju i žrtve napada", rekao je Vuković na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv nasilja i zlostavljanja na internetu.

On je naveo da je policija u 2010. godini uhapsila devetoro osumnjičenih za pedofiliju preko interneta, a da je prošle godine uhapšeno 40 osoba, što govori da broj izvršilaca tih krivičnih dela u Srbiji rapidno raste.

Vuković je rekao da su prevencija i obrazovanje ključni za bezbednost maloletnika na internetu, jer sama represija ne može da reši probleme, već treba uključiti i škole i fakultete, kao i sve institucije u borbi protiv te pošasti.

"Ne postoji tačan profil izvršilaca ovog krivičnog dela. To mogu biti osobe koja imaju završenu osnovnu školu, ali i oni koji imaju fakultet pa i doktori nauka. Nemamo tačno profilisano ni da li su potencijalni izvršioci oni koji su oženjeni, razvedeni, ili oni koji imaju ili nemaju decu", naveo je Vuković.

Prema njegovim rečima, pored dece, važno je edukovati i roditelje, nastavnike i policajce.

"Često se dešava da roditelji i ne znaju šta im deca rade na internetu, i to je najveći problem", ukazao je Vuković.

Uzrok za to je, dodao je on, to što roditelji ili nemaju vremena da se bave time, ili ne žele, ili se pak plaše nečega što je za njih nepoznato.

"Ključna stvar je da se uspostavi poverenje između dece i roditelja i da deca slobodno smeju da kažu ukoliko im se nešto sumnjivo dešava na internetu. Deca često, zbog svoje mladosti i radoznalosti, nisu svesna šta im se može desiti", kazao je Vuković.

On je podsetio da Fejsbuk ima ograničenje sa koliko se godina može postati član te društvene zajednice, ali deca često lažu da su starija, samo da bi otvorila naloge, a potom postavljaju svoje fotografije, koje su često polunage ili u eksplicitnim pozama.

"Na taj način, oni izazivaju potencijalne predatore. Takođe, deca ne shvataju da i koršićenje veb kamera može da bude velika opasnost za njih, jer nikada ne znate ko je sa one druge strane ekrana", rekao je Vuković.

On je dodao da postoji i veliki problem sa on-lajn zavođenjem, gde izvršioci tih krivičnih dela često prave lažne profile na Fejsbuku, Tviteru ili Maj spejsu i prilagođavaju se potrebama deteta, praveći se da ih razumeju i da su im drugari.

"Na kraju, kriminalci iniciraju sastanak na koje dete ode, a da ne obavesti ni roditelje niti bilo koga drugog. Takvi susreti se ponekad završe izvršenjem teških krivičnih dela", upozorio je Vuković.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Gasi se poznata društvena mreža
Nedelja 26.02.2012. 16:20
A i deca postavljaju svakave slike na svoj Fejs Buk profil, skoro po pravilu ima bar nekoliko u kupačem kostimu, ili sa letovanja, koje bi mrale da ostanu u ličnim albumima, nigde više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online