Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.01.2012.
08:00
Beta A

Naučnici uspeli da zaustave vreme?

Fizičari koje finansira Pentagon su objavili da su razvili sistem "privremene nevidljivosti" zahvaljujući kojem predmet jedan mali deo sekunde može biti potpuno neprimetan.

To eksperimentalno istraživanje se zasniva na čuvenom "nevidljivom plaštu" koji je popularizovao junak romana Hari Poter. Ali, umesto da pokušava da predmet sakrije u prostoru, novi metod ga skriva od oka, piše u studiji objavljenoj u britanskom časopisu "Nejčr".

Fizičari su objavili razvili sistem "privremene nevidljivosti" zahvaljujući kojem predmet jedan mali deo sekunde može biti potpuno neprimetan
 

"Naši rezultati predstavljaju značajan korak ka stvaranju potpunog prostorno-vremenskog plašta", rekao je šef istraživanja Moti Fridman, sa njujorškog Univerziteta Kornel.

Fizičari su iskoristili činjenicu da se različite boje koje čine vidljiv deo spektra svetlosti kreću nenatno različitim brzinama.

"Privremena" nevidljivost ogrtača počinje difuzijom zraka zelenog svetla u optičkom kablu. Taj zrak objektiv deli na dve frekvencije: plavo svetlo koji se kreće malo brže od prvobitne zelene, i na crveno svetlo koje je malo sporije. Razlika brzine ta dva zraka se povećava postavljanjem prozirne prepreke. Tako na kraju nastaje neka vrsta "zaostatka" između crvenog i plavog zraka koja se povećava njihovim ponovnim "ujedinjavanjem" na isti način. To za sada traje samo 90 pikosekundi (90 milionitih delova milionitog dela sekunde), ali i to je dovoljno da deo svetlosti ostane potpuno neprimetan!

Kao kad voz ide preko pružnog prelaza...

Proces je sličan prelasku vozila preko pružnog prelaza, kažu u komentaru Robert Bojd i Žimin Ši sa Univerziteta Ročester u Njujorku. Kada naiđe voz, automobil mora da se zaustavi na prelazu, stvarajući "rupu" u protoku saobraćaja. A kada voz prođe, automobil ubrzava dok ne uhvati korak sa drugima. Međutim, posmatraču koji ne vidi voz, protok saobraćaja izgleda sasvim normalno.

Sledeći korak za istraživače jeste kako dovoljno produžiti vreme maskiranja događaja, kažu Ši i Bojd. Ipak, već sada, primena je moguća jer taj metod omogućava razlaganje signala u optičkom kablu na delove svetlosnog spektra
različite brzine. To veoma otežava presretanje podataka u kablu.

Rad tima Motija Fridmana delom finansira DARPA, agencija Ministarstva odbrane SAD za projektovanje buduće tehnologije dostojne naučne fantastike, koja može imati i vojnu primenu. Ta specijalizovana agencija je krajem 1960-tih godina napravila sistem za prenos podataka između računara što je pripremilo teren za ono
što će mnogo kasnije postati - Internet.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Sve smo bliži nanokompjuterima
Petak 06.01.2012. 12:35
Ma sviraju k...
Petak 06.01.2012. 11:35
Нема од тог ништ'.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online