Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 29.10.2011.
08:00
Vestionline A

Kineski super-pirinač hrani svet

Kinezi su "izumeli" hibridni "super pirinač", čiji je prinos daleko veći od običnih sorti. Po hektaru se užnje čak 14 tona, a traži manje vode, đubriva i zaštite. Ova žitarica već se gaji u Africi, ima brojne prednosti u odnosu na genetski modifikovane sorte.

"Super pirinču" treba manje vode, manje đubriva, manje prskanja, a daje mnogo veći prinos 

Sve veći rast populacije i cena hrane širom sveta, u kome danas gladuje milijardu ljudi, nameće potrebu znatnog povećanja proizvodnje. Projekat kineske Akademije poljoprivrednih nauka i Međunarodnog instituta za istraživanje pirinča jeste korak u dobrom smeru.

Pet godina su nacionalne poljoprivredne agencije u vodećim zemljama uzgajivačima testirale takozvani "super pirinač". Sada su kineski naučnici oborili svetski rekord - zabeležen je prinos od 14 tona po hektaru, što je daleko više nego na poljima zasađenim običnim vrstama. Tvorac "super pirinča" Juan Longpin očekuje još bolje rezultate do kraja iduće godine.

"Svi znaju da je pirinač osnovna namirnica. To važi za više od polovine svetske populacije i 60 odsto kineske. Zato je važno da se poveća proizvodnja i njen kvalitet", kaže Longpin, naučnik kineske Akademije za inženjering.

Zeleni "super pirinač" je mešavina više od 250 različitih sorti pirinča i hibrida prilagođenih ekološkim uslovima uzgajanja. Nema pesticida, traži minimalnu količinu veštačkog đubriva, lako se bori sa korovom, potrebno mu je manje vode. Hibridni pirinač se seje na 60 odsto površina.

"Ova tehnologija štedi vodu i đubrivo, poboljšava prinos. Đubrivo koristimo samo tokom rasta biljke. Ukupna proizvodnja ove godine je najveća u istoriji Kine", ističe farmer Baijan Deksiang.

Izum kineskih naučnika deo je globalnog projekta "Zelena revolucija", za koju se zalažu istraživači pirinča širom sveta. Žele da tu značajnu poljoprivrednu kulturu, koja znači život milionima najsiromašnijih u Aziji, ubuduće lakše gaje, primenjujući ekološke standarde.

"Super pirinač veoma je dobro poznat i van granica Kine, posebno u Africi. Ova tehnologija obećava i ima brojne prednosti u odnosu na genetski modifikovane sorte", kaže Fang Lifeng iz Ekološkog pokreta "Grinpis".

Kina uzgaja pirinča više nego ijedna druga zemlja. Godišnje zaseje 30 miliona hektara običnim sortama, a prosečan prinos po hektaru je šest tona. Prema podacima ministarstva poljoprivrede, Kini je potrebno 500 miliona tona pirinča godišnje, da bi se zadovoljile samo domaće potrebe. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online