Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.09.2011.
08:00
tportal A

Saznajte kako bi izgledala smrt u crnoj rupi

Delovanje zakona fizike u crnim rupama poprima tako ekstremne vrednosti da nije ni čudno zašto podstiče maštu i radoznalost ne samo naučnika već i običnih ljudi.

Crna rupa usisava zvezdu veličine Sunca
 

Astrofizičar i direktor planetarijuma Hejden u Američkom prirodnjačkom muzeju, Nil de Gras Tajson, pokušao je da objasni šta bi nam se desilo ukoliko bismo upali u crnu rupu:

"Budući da je gravitacija crne rupe toliko velika da iz nje čak ni svetlost, koja se kreće najvećom poznatom brzinom u svemiru, ne može pobeći, naš pad u jednu od njih bio bi putovanje u jednom smeru, što pak znači da nikada nikome ne bi mogli ispričati ništa o našem ekstremnom iskustvu (ne bismo mogli čak ni poruku da pošeljmo).

Kosmičkom jogom do jezive smrti

Evo šta bi nas snašlo, prema rečima astrofizičara, ukoliko bismo neki slučajem završili u crmoj rupi.

Pročitajte još:

1. Crna rupa progutala zvezdu i “ispljunula“ mlaz

2. Otkrivena crna rupa koja emituje svetlost

"Ali kada bi se to dogodilo, ne bismo umrli samo zato što bi nestali u crnoj rupi, već i zato što bi gravitacija koja bi delovala na naše noge bila veća od one koja bi delovala na našu glavu. To važi čak i kada stojimo na Zemlji jer su naše noge bliže središtu zemlje. Međutim, ovde je ta razlika neznatna. S druge strane crne rupe su tako male i guste da naša visina postaje značajna pa naše noge ubrzo počinju putovati puno brže od glave. Možda bi nam taj osećaj u početku bio ugodan, kao kada se ujutro rastežemo - bila bi to svojevrsna kosmička joga. Ali s vremenom bi razvlačenje poraslo do te mere da bi njegove sile nadjačale molekularne koje povezuju naše telo. U jednom trenutku pukli bi i rastavili se u dva dela, verovatno prvo pri dnu kičme. Budući da ispod struka ne postoje vitalni organi, čini se da bi nakratko preživeli – prije nego što bi iskrvarili. U međuvremenu gravitacione sile crne rupe bi sve više jačale i  nastavile bi da komadaju delove našeg tela." - zaključio je Nil de Gras Tajson.

Posle komadanja na redu je "špagetifikacija"

Ali prema de Gras Tajsonu to čak nije najgore što bismo doživeli! Naime, kako padamo u crnu rupu preklapanje vremena i prostora se sužava, što znači da je prostor koji zauzimamo u njenoj dubini uži od onoga na vrhu. Drugim rečima, dok nas razvlači, crna rupa nas istovremeno stiska i pretvara nas u špagete u procesu koji je za ovu potrebu nazvan "špagetifikacijom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online