Sreda 07.09.2011.
08:00
tportal

Saznajte kako bi izgledala smrt u crnoj rupi

Crna rupa usisava zvezdu veličine Sunca
 

Astrofizičar i direktor planetarijuma Hejden u Američkom prirodnjačkom muzeju, Nil de Gras Tajson, pokušao je da objasni šta bi nam se desilo ukoliko bismo upali u crnu rupu:

"Budući da je gravitacija crne rupe toliko velika da iz nje čak ni svetlost, koja se kreće najvećom poznatom brzinom u svemiru, ne može pobeći, naš pad u jednu od njih bio bi putovanje u jednom smeru, što pak znači da nikada nikome ne bi mogli ispričati ništa o našem ekstremnom iskustvu (ne bismo mogli čak ni poruku da pošeljmo).

Kosmičkom jogom do jezive smrti

Evo šta bi nas snašlo, prema rečima astrofizičara, ukoliko bismo neki slučajem završili u crmoj rupi.

Pročitajte još:

1. Crna rupa progutala zvezdu i “ispljunula“ mlaz

2. Otkrivena crna rupa koja emituje svetlost

"Ali kada bi se to dogodilo, ne bismo umrli samo zato što bi nestali u crnoj rupi, već i zato što bi gravitacija koja bi delovala na naše noge bila veća od one koja bi delovala na našu glavu. To važi čak i kada stojimo na Zemlji jer su naše noge bliže središtu zemlje. Međutim, ovde je ta razlika neznatna. S druge strane crne rupe su tako male i guste da naša visina postaje značajna pa naše noge ubrzo počinju putovati puno brže od glave. Možda bi nam taj osećaj u početku bio ugodan, kao kada se ujutro rastežemo - bila bi to svojevrsna kosmička joga. Ali s vremenom bi razvlačenje poraslo do te mere da bi njegove sile nadjačale molekularne koje povezuju naše telo. U jednom trenutku pukli bi i rastavili se u dva dela, verovatno prvo pri dnu kičme. Budući da ispod struka ne postoje vitalni organi, čini se da bi nakratko preživeli – prije nego što bi iskrvarili. U međuvremenu gravitacione sile crne rupe bi sve više jačale i  nastavile bi da komadaju delove našeg tela." - zaključio je Nil de Gras Tajson.

Posle komadanja na redu je "špagetifikacija"

Ali prema de Gras Tajsonu to čak nije najgore što bismo doživeli! Naime, kako padamo u crnu rupu preklapanje vremena i prostora se sužava, što znači da je prostor koji zauzimamo u njenoj dubini uži od onoga na vrhu. Drugim rečima, dok nas razvlači, crna rupa nas istovremeno stiska i pretvara nas u špagete u procesu koji je za ovu potrebu nazvan "špagetifikacijom".

2024 © - Vesti online