Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.08.2011.
08:00
Sarajevo-x A

"Božja" čestica možda ipak ne postoji

Čestica za koju naučnici veruju da je igrala važnu ulogu u stvaranju svemira možda ipak ne postoji nakon svega, priznali su stručnjaci.

Hadronski kolajder u CERN
 

Prošlog meseca, naučnici su izjavili da su jedan korak bliže otkriću neuhvatljivog Higsovog bozona ili "božje čestice", malog, ali temeljnog elementa u izgradnji svemira ovakvog kakvog ga poznajemo. Ipak, sada je nada počela da bledi nakon nestanka signala za koje su naučnici smatrali da će ih dovesti do njega.

Istraživački centar CERN, čiji je divovski "Large Hadron Collider (LHC)", u kojem se provode istraživanja, smešten duboko pod planinama na francusko-švajcarskoj granici, objavio je novi skepticizam na konferenciji u Mumbaiju.

Božja čestica samo privid?

Naučnici su naglasili da ako se za Higsov bozov otkrije da je samo bio privid, to će otvoriti put za napredak u području pod nazivom "nova fizika" koja bi trebala pokušati odgovoriti na neke od najvećih misterija svemira.

Gvido Toneli, stručnjak koji radi na jednom od dva detektora LHC-a koji proganjaju Higsov bozon, kazao je: "Bez obzira na konačnu presudu o Higsovom bozonu, trenutno smo u uzbudljivom vremenu za sve uključene u potrazi za novom fizikom".

Prošlog meseca u Grenobleu, iz CERN-a su objavili nove rezultate, koji su izazvali uzbuđenje, da je "nedostižnoj Higsovoj čestici, ako postoji, ponestaje mesta za sakrivanje".

Direktor Centra za istraživanje Serđo Bertoluči kazao je na konferenciji, u indijskom gradu Tata, da ako Higsov bozon ne postoji "njegova odsutnost će ukazati put do nove fizike".

Pod standardnim modelom fizike, poznato je, da je bozon, koji je dobio ime po britanskom fizičaru Peteru Higsu, taj koji je dao masu i energiju neposredno nakon Velikog praska pre 13,7 milijardi godina. Kao rezultat toga, leteće krhotine iz ove iskonske eksplozije formirale su kasnije zvezde, planete i galaksije.

Očekuju otkriće krajem septembra

U podzemnom LHC-u, koji je počeo sa radom krajem marta 2010. godine, inžinjeri i fizičari CERN-a stvorili su milijarde minijaturnih verzija Velikog praska razbijajući čestice pri brzini približnoj brzini svetlosti.

Rezultate tih sudara prate stotine fizičara, ne samo u CERN-u, nego i u povezanim laboratorijama širom sveta koje analiziraju goleme količine podataka koje generiše LHC.

Naučnici u američkom Fermilabu u blizini Čikaga u istoj su potrazi pomoću svog "Tevatron Collidera" skoro 30 godina. Oni su prošlog meseca objavili da se nadaju da će otkriti Higsov bozon do kraja septembra, kada će ugasiti "Tevatron".

Za neke naučnike, Higsov bozon ostaje najjednostavnije objašnjenje kako je materija dobila masu. I dalje ostaje nejasno šta bi moglo zameniti ovo objašnjenje.

"Znamo da nešto nedostaje, ali jednostavno ne znamo šta bi to nešto novo moglo biti, jednostavno trebamo biti gurnuti u pravom smeru", napisala je na blogu Polin Gagnon iz CERN-a.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Otkrivena ajkula koja "hoda"!
Četvrtak 25.08.2011. 10:38
Zašto ne pitaju Jeremića on je inače obrazovan kao fizičar po struci, nije omanuo u razbijanju Srbije na male čestice.
Četvrtak 25.08.2011. 12:04
od pocetka mi je ceo eksperiment bio smesan jer sam znala da nece nista postici,uzaludno bacene pare.
Četvrtak 25.08.2011. 11:06
Утрошене паре су могли искористити на хуманији начин него што је доказивање настанка света!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online