Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.08.2011.
08:00
Vestionline A

Petnica - Novi evropski obrazovni centar

Ulaganjem 5,1 miliona evra za infrastrukruru i 2,2 miliona evra za najbolju opremu, kroz nekoliko meseci istraživačka stanica Petnica postaće vodeći evropski vanškolski obrazovni centar, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, prilikom obilaska gradilišta istraživačkog centra nadomah Valjeva.

Mladi istraživači u Petnici imaju prilike da povećaju svoje znanje iz mnogih oblasti
 


Ovo je izuzetan momenat za Petnicu, Valjevo i Srbiju. Vlada Srbije je izdvojila 7,3 miliona evra da se izgradi posve nova Petnica, rekao je Đelić novinarima na gradilištu u Petnici.


Prema njegovim rečima, zahvaljujići tom ulaganju, kapacitet Petnice biće povećan za 50 odsto, Petnica će dobiti novu zgradu za laboratoriju, novi planetarijum i novi smeštajni kapacitet od 180 ležajeva.  Već 30.000 mladih talenata, koji su prošli centar u Petnici, formiraju nukleus srpske inteligencije u svetu, naglasio je Đelić.


Izgradnja i rekonstrukcija Petnice deo je velikog ciklusa investicija u naučnu i tehnološku infrastructuru Srbije, vrednog 400 miliona evra, napomenuo je on, što je snažan adut za Valjevo, kao grad koji gradi novi imidž obrazovnog turizma.
Đelić je apelovao na domaće i strane firme – donatore, kao i bivše polaznike, koji su imali koristi od nje, da prepoznaju Petnicu kao veliku vrednost Srbije i pomognu joj da pokrije svoje operativne troškove.

Uz novu infrastrukturu, kako je ukazao Đelić, centar će imati najbolju opremu u Evropi za instituciju tipa Petnice, uz dupliran broj i nastavnog kadra profesora koji će biti obučavani, kako bi se u Petnica bila nacionalni centar, u službi svih učenika Srbije.

Novo lice Petnice

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je izjavio da će rekonstrukcijom, Petnica dobiti novo lice, a da je zadatak prosvetnih vlasti da dalje naprave sadržaje i obrazovni sistem učini da znanje iz škole bude praktično primenjivano u Petnici.


Stanica će služiti i za edukaciju nastavnika, za sveukupni doprinos razvoju istraživačkog i naučnog potencijala Srbije, dodao je on.


Direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić istakao je da se radovi ubrzano i efikasno odvijaju, prema planu da budu gotovi do proleća, kada se obeležava 30 godina rada istraživačke stanice Petnica.


Prema njegovim rečima, proširenje kapaciteta nije samo fizičko, već i otvaranje prostora za nove sadržaje, programe i ideje, godinama sakupljane.


Nadamo se da ćemo jubilej 30. godina postojanja i rada na proleće obeležiti savremenim novim i funkcionalnim kapacitetima i otvaranjem perspektive za dalje širenje aktivnosti, poručio je direktor Petnice.


Novi kapaciteti, prema njegovoj oceni, omogućiće razvoj obrazovnog turizama u interesu grada Valjeva i regiona, kada se mladi naučnici zemlje i inostranstva budu usavršavali u Petnici.

Posle izgradnje, opremanje

Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević je izrazio zadovoljstvo zbog investicije u Petnicu, koja je najveće gradilište u gradu, istakavši da će, kada se završi izgradnja, grad tražiti pomoć Ministarstva prosvete i nauke za finansiranje programa istraživačke stanice.

Projekat izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Istraživačke stanice Petnica počeo je u junu, novcem od kredita Evropske investicione banke od ukupno 200 milona evra za razvoj naučne i tehnološke infrastrikture Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online