Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2011.
08:00
Vestionline A

Bioplastika sve traženija

Plastika je svuda oko nas. Taj materijal pravi se obično od nafte, a nje je sve manje. Zato je jasno zbog čega je, pre svega industrija ambalaže, u potrazi za zelenom alternativom konvencionalnoj plastici.

Zelena plastika ili bioplastika proizvodi se uglavnom od biljaka kao što su šećerna trska, pšenica, kukuruz ili krompir, ali isto tako i iz biljnih ulja. Već sada teško da postoji predmet u domaćinstvu za koji se ne radi na razvoju zelene plastike - od kućišta za mobilne telefone, plastičnih tanjira, preko cipela i pelena, pa do torbi za kupovinu i saksija.

Za eksperte to je samo logičan nastavak povećane potražnje za organskom hranom u poslednjih nekoliko godina.

Bio-imidž je profitabilniji

''Danas je mnogo bolje raditi na razvoju ''bio-imidža'' neke kompanije nego nekog konvencionalnog. Mnogo je profitabilnije", kaže za nemački državni radio "Dojče vele" Norbert Fel, portparol kompanije ''Duales Sistem" koja se bavi sistemom reciklaže otpada u Nemačkoj pod nazivom ''Zelena tačka".

''Važno je znati da ljudi u supermarketu radije kupuju bio-povrće spakovano u biološku ambalažu, nego ono koje se nalazi u plastičnom pakovanju", dodao je on.

Proizvođači plastike reaguju na diktat tržišta i ulažu milione u razvoj bio-proizvoda. Među njima su i „globalni igrači" kao što su npr. američki poljoprivredni koncern „Kargil", italijanski „Novamont" ili nemački BASF.

Polilaktid, odnosno, biorazgradivu plastiku proizvedenu na bazi kukuruza, već koriste mnogi veliki lanci supermarketa kao što je ''Volmart" ili prehrambeni koncerni kao npr. ''Koka-kola".

Zelena plastika postala je ''veliki biznis" i u Brazilu. Ta zemlja je vodeći svetski proizvođač šećera i naftna kompanija ''Braskem" koristi etanol koji se dobija prilikom prerade šećerne trske za proizvodnju biolpastike.

Takav razvoj, međutim, povlači sa sobom i određena pitanja. Na primer: da li će proizvodnja bioplastike i biogoriva dovesti do dodatnog krčenja šuma ili nestanka useva na kojima se proizvodi hrana?

''Argumenti su slični onima koji su korišćeni kada se raspravljalo o bioplastici od palminog ulja", kaže Fel podsećajući na problem u jugoistočnoj Aziji gde su velike površine šuma iskrčene kako bi se dobio prostor za unosnu proizvodnju palminog ulja.

Na istraživanju novih načina proizvodnje koji ne bi stvorili takve probleme, radi se neprekidno. Nemačko-brazilski projekat na institutu ''Senai-Klimatek" u Salvador de Bahiji podrazumeva proizvodnju plastike od otpada šećerne trske. Taj otpad obično se spaljuje čime se u atmosferu ispušta velika količina ugljen-dioksida. Cilj je da se tako dobijena plastika ubuduće koristi čak i u automobilskoj industriji.

Čini se da je uspon proizvodnje zelene plastike nezaustavljiv. Ipak, na svetskom nivou, ona za sada učestvuje sa manje od jednog procenta. Industrijsko udruženje ''Evropska plastika" procenjuje da će u narednih nekoliko godina to porasti na pet do 10 odsto, ali ne više od toga.

''Razlog za to je skupa proizvodnja, ali i bolje termo-mehaničke osobine klasične plastike", objašnjava Majkl Nionakis, stručnjak za polimere u evropskom zavodu za patente u Hagu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online