Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.03.2011.
08:00
B. Miličić - Vesti A

Telefoni na sunčev pogon

U povratku iz Valensije, gde su bili gosti na međunarodnom sajmu ekologije i energije, tročlana ekipa studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta (ETF) zadržala se nekoliko dana u Minhenu. Miloš Milisavljević, Miroslav Ribarić i Bojan Vasiljević su na sajam pozvani kao deo tima "Strouberi enerdži" koji je napravio prvi solarni punjač mobilnih telefona u svetu. Oni su bili gosti Evropske mreže preduzetništva i predstavili na sajmu svoj izum.

Inovatori: Miloš Milisavljević, Miroslav Ribarić i Bojan Vasiljević sa domaćinima u Minhenu

Miloš Milisavljević (22) je vođa tima od osam studenata "Strouberi enerdži" ili "Energija jagode" koji su u oktobru prošle godine centru Obrenovca postavili prvi solarni punjač mobilnih telefona.


- On je ujedno i promocija obnovljivih izvora energije i dokaz da korišćenje sunčeve energije kod nas nije naučna fantastika.

Energija sunca: "Strouberi drvo" na gradskom trgu u Obrenovcu

Solarni punjač baterija nalazi se na trgu u Obrenovcu, ima 16 adaptera za skoro sve tipove mobilnih telefona a besplatno punjenje mobilnog telefona traje 15 minuta.

Tu je i klupa gde može da se sedi i razgovara dok se telefon puni strujom a gore je nadstrešnica koja štiti od sunca i kiše.

Trenutno u Srbiji ima oko 10 miliona mobilnih telefona i ovakvi punjači imaju mnogo prednosti, jer se ne gubi energija kao u slučaju klasičnog punjača priključenog na električnu struju.

Energija se gubi samo pet posto, jer koristimo energetski efikasne kablove, dok se oko 80 odsto električne energije baca na klasičan način punjenja telefona strujom - ističe Miloš Milisavljević.

Drvo od tri tone


Osim Miloša Milisavljevića, Miroslava Ribarića i Bojana Vasiljevića, tu su još Tamara Turšijan, Nikola Velenderić, Saša Vrtunić, Mihailo Vasić i Vladimir Golubović.

 

Oni su studenti ETF, Više elektrotehničke škole, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta. Sami su autori od ideje do realizacije solarnog punjača mobilnih telefona i drugih digitalnih i prenosivih aparata.

 

Strouberi drvo je visoko 4,5 metra, teško tri tone a na vrhu su solarni paneli koji sakupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu.

Tim "Energija jagode" dobio je 2008. godine nagradu za inovaciju a prijavili su se i za takmičenje u okviru "Nedelje održivog razvoja" koje ove godine organizuje Evropska komisija.

Među 310 prijavljenih projekata njihov solarni punjač baterija mobilnog telefona je ušao među 24 najbolja projekta a u svojoj kategoriji "potrošnja" našao se među četiri najoriginalnija rešenja.

Oni planiraju da ponude solarni punjač u pet različitih verzija i da ga postave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.


Da bi se ideja ostvarila trebalo je skoro tri godine. Podršku ovom mladom istraživačkom timu dali su opština Obrenovac, kompanija ENEL, Agencija za energetsku efikasnost.

Cena jednog solarnog punjača je oko 30.000 evra, a građani ga koriste besplatno.

Strouberi drvo ima u sebi uređaj koji šalje SMS izveštaj svake noći o količini proizvedene i potrošene energije, broju punjenja u toku dana. Sistem se automatski gasi i podiže a ima sopstveno osvetljenje nezavisno od električne mreže.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online