Ponedeljak 14.03.2011.
08:00
B. Miličić - Vesti

Telefoni na sunčev pogon

Inovatori: Miloš Milisavljević, Miroslav Ribarić i Bojan Vasiljević sa domaćinima u Minhenu

Miloš Milisavljević (22) je vođa tima od osam studenata "Strouberi enerdži" ili "Energija jagode" koji su u oktobru prošle godine centru Obrenovca postavili prvi solarni punjač mobilnih telefona.


- On je ujedno i promocija obnovljivih izvora energije i dokaz da korišćenje sunčeve energije kod nas nije naučna fantastika.

Energija sunca: "Strouberi drvo" na gradskom trgu u Obrenovcu

Solarni punjač baterija nalazi se na trgu u Obrenovcu, ima 16 adaptera za skoro sve tipove mobilnih telefona a besplatno punjenje mobilnog telefona traje 15 minuta.

Tu je i klupa gde može da se sedi i razgovara dok se telefon puni strujom a gore je nadstrešnica koja štiti od sunca i kiše.

Trenutno u Srbiji ima oko 10 miliona mobilnih telefona i ovakvi punjači imaju mnogo prednosti, jer se ne gubi energija kao u slučaju klasičnog punjača priključenog na električnu struju.

Energija se gubi samo pet posto, jer koristimo energetski efikasne kablove, dok se oko 80 odsto električne energije baca na klasičan način punjenja telefona strujom - ističe Miloš Milisavljević.

Drvo od tri tone


Osim Miloša Milisavljevića, Miroslava Ribarića i Bojana Vasiljevića, tu su još Tamara Turšijan, Nikola Velenderić, Saša Vrtunić, Mihailo Vasić i Vladimir Golubović.

 

Oni su studenti ETF, Više elektrotehničke škole, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta. Sami su autori od ideje do realizacije solarnog punjača mobilnih telefona i drugih digitalnih i prenosivih aparata.

 

Strouberi drvo je visoko 4,5 metra, teško tri tone a na vrhu su solarni paneli koji sakupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu.

Tim "Energija jagode" dobio je 2008. godine nagradu za inovaciju a prijavili su se i za takmičenje u okviru "Nedelje održivog razvoja" koje ove godine organizuje Evropska komisija.

Među 310 prijavljenih projekata njihov solarni punjač baterija mobilnog telefona je ušao među 24 najbolja projekta a u svojoj kategoriji "potrošnja" našao se među četiri najoriginalnija rešenja.

Oni planiraju da ponude solarni punjač u pet različitih verzija i da ga postave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.


Da bi se ideja ostvarila trebalo je skoro tri godine. Podršku ovom mladom istraživačkom timu dali su opština Obrenovac, kompanija ENEL, Agencija za energetsku efikasnost.

Cena jednog solarnog punjača je oko 30.000 evra, a građani ga koriste besplatno.

Strouberi drvo ima u sebi uređaj koji šalje SMS izveštaj svake noći o količini proizvedene i potrošene energije, broju punjenja u toku dana. Sistem se automatski gasi i podiže a ima sopstveno osvetljenje nezavisno od električne mreže.

2024 © - Vesti online