Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.02.2011.
08:00
Vestionline A

Izmerena brzina zaboravljanja

Dinamika prenosa signala u mozgu izuzetno je haotična, zaključili su naučnici "Maks Plank" instituta za dinamiku i samoorganizaciju na univerzitetu u Getingenu, koji su uspeli da izračunaju brzinu zaboravljanja.

Mozak i njegove funkcije idalje su misterija za naučnike
 

Tokom istraživanja naučnici su prvi put na osnovu grafičkih prikaza moždane aktivnosti uspeli da izračunaju brzinu gubitka pohranjenih (arhiviranih) informacija.

Zaboravljanje podataka izuzetno je brzo: čak jedan bit po aktivnom neuronu u sekundi! Mozak kodira informacije u obliku električnih signala ili pikova. Svaki od međusobno povezanih neurona u mozgu, a ima ih otprilike 100 milijardi, istovremeno funkcioniše i kao prijemnik i kao odašiljač signala.

Cela mreža neurona prenosi dolazni električni signal, a pod određenim uslovima pojedini neuron može da pošalje susednim neuronima i vlastiti signal. Zbog toga, svaka obrada informacije u mozgu ostaje zabeležena kao posebni uzorak na grafičkom prikazu moždane aktivnosti.

Koliko je taj uzorak pouzdan? Mogu li čak i najmanje promene u komunikaciji među neuronima proizvesti potpuno drugačiji uzorak, baš kao što samo jedan dodatak u rečenici može potpuno izmeniti njeno značenje?

Takvo ponašanje naučna zajednica definiše kao haotično. U tom je slučaju izuzetno teško predvideti dinamiku procesa koji se odvijaju u mozgu.

Uz to, informacije pohranjene u uzorku aktivnosti postupno će se izgubiti kao rezultat malih pogrešaka u kodiranju. U suprotnosti sa ovim postoji i "nehaotična", tzv. stabilna dinamika moždane aktivnosti, u kojoj su greške mnogo ređe.

Ponašanje pojedinih neurona ne bi značajno, ili uopšte, uticalo na sveukupni rad mreže. Novi rezultati prikupljeni tokom istraživanja u Getingenu dokazuju haotičnost u aktivnosti moždane kore, inače glavnom centru za preusmeravanje informacija.

Izuzetno je važno napomenuti da su naučnici merenja prvi put izvršili na realističnom modelu neurona. Kada informacija u obliku električnog signala ulazi u neuron, dolazi do stvaranja dodatnog električnog potencijala na membrani ćelija neurona. Neuron postaje aktivan tek kada taj, dodatni potencijal pređe određenu graničnu vrednost.

"Ovaj proces je izuzetno važan", navodi Fred Volf, rukovodilac istraživačke grupe objašnjava da je reč o jedinom načinu preciznog uračunavanja verovatnosti vremena aktivacije neurona.

Stariji modeli opisuju neurone na izrazito pojednostavljen način. Takođe, ne uzimaju u obzir tačno vreme i uslove stvaranja električnog signala.

"Ovakav pristup objašnjava stabilnu dinamiku u nekim slučajevima, ali ne može objasniti nestabilnu dinamiku drugih slučajeva", objašnjava Mihael Monteforte sa "Maks Plank instituta".

Zbog toga je, na osnovu starih modela, bilo nemoguće odgovoriti na pitanje jesu li procesi u moždanoj kori haotični ili ne.

Zahvaljujući ovom, raznovrsnijem pristupu, naučnici su prvi put uspeli da izračunaju brzinu nestanka uzorka aktivnosti zbog malih promena koje se događaju tokom prenosa signala. Drugim rečima, uspeli su da izračunaju vreme zaboravljanja informacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online