Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.12.2016.
03:30
A. ŠIŠIĆ - Vesti A

Ovo je tamna strana plastične hirurgije

Mnoge žene srljaju pod nož, kako bi dobile bujno poprsje, ne razmišljaju o posledicama takvog zahvata koji može da ugrozi i život.

pixabay.com
Žene srljaju da povećaju grudi, a nemaju sve podatke o tome šta može da se dogodi

Uvećanje grudi je među najčešćim razlozima zašto se dame odlučuju dobrovoljno da legnu pod nož. Nekad je reč o estetskoj korekciji i manjku samopouzdanja, a dešava se da je ova operacija nužna zbog bolesti, usled kojih je dojka morala da se odstrani. Bilo kako bilo, statistički podaci Američkog udruženja plastičnih hirurga tvrde da lekari koji izvode ove operacije nemaju vremena za predah.

Po uzoru na Anđelinu Džoli

Pojedine žene su primorane da rekonstruišu grudi nakon masektomije. Ovom procedurom se odstranjuje deo ili cela dojka. Osobe koje prežive kancer ovog dela tela najčešće ostaju sa ožiljcima, pa odlaze kod hirurga kako bi im zalečili "rane". Poslednjih decenija se broj žena, koje se iz preventivnih razloga odlučuju da odstrane grudi, udvostručio. Ovaj "trend" iz straha rasplamsala je i glumica Anđelina Džoli koja se, da bi predupredila potencijalnu bolest, podvrgnula dvostrukoj mastektomiji nakon što je saznala da ima preko 80 odsto šansi da dobije rak dojke.

Cene variraju od "kubikaže" implanta koji se ugrađuje, ali i od ruku stručnjaka. Veruje se da je od 1997. godine napravljeno toliko implanta za grudi na svetu da bi mogao da se napuni čitav olimpijski bazen. Poslednjih decenija devojke kao na pokretnoj traci odlaze u bolnice i iz njih izlaze zadovoljne, ponoseći se bujnim dekolteom. Interesantna je činjenica da se starosna granica pomera, pa većina 18-godišnjakinja kao poklon za punoletstvo traži novo poprsje.

Pripadnice nežnijeg pola srljaju u ovu avanturu, bez dovoljno pravih informacija o efektima i posledicama takvog zahvata. Treba znati da prva operacija grudi često nije poslednja. Implanti ne traju zauvek, nakon nekoliko godina moraju da se zamene novim. Mogu da procure, deformišu se zbog trudnoće ili gubitka težine ali i raznih drugih faktora. Iako su tehnologija i medicina napredovale, pa su ova medicinska pomagala sve bezbednija za upotrebu, desi se da se situacija iskomplikuje i nešto pođe po zlu.

Implanti maskiraju tumor

Treba znati da postoji šansa da implanti spreče otkrivanje raka dojke. Može da se dogodi da prilikom mamografije (rendgena grudi) ovo strano telo zakloni sumnjive promene. Takođe se dešava da se tokom snimanja zbog pritiska aparata implanti oštete i kasnije uzrokuju problem.

Najblaži problem je gubitak osećaja u bradavicama dok je nekolicina žena zbog uvećanja grudi mogla da izgubi glavu. Danijela Lojd, misica Velike Britanije iz 2004. godine, doživela je da joj silikoni eksplodiraju. U grudima joj se stvorio krvni ugrušak, izgubila je mnogo krvi, a malo je falilo da lekari ne uspeju da je spasu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online