Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
03:30
Vestionline A

Ulja koja nikako ne treba koristiti na plaži

Mnogi će na plažu, umesto kreme za sunčanje, poneti mešavinu raznih ulja sa dodatkom eteričnih ulja, a sve sa ciljem da što pre pocrne. Međutim, to što se pored plaža u Crnoj Gori prodaju maslinovo i kantarionovo ulje, ne znači da su baš zdrava za sunčanje. Naime, ona neguju kožu i ublažavaju opekotine posle sunčanja, ali i pomažu da ih što pre dobijete ako se nauljeni čvarite na plaži.

Reuters
Oprezno prilikom mazanja ulja na plaži po jakom suncu

Kantaironovo ulje je fotosenzibilno, to jest osetljivo na svetlost, zbog čega se nikako ne sme nanositi pre izlaganja UV zracima. Koliko je zdravo i blagotvorno kada je u pitanju lečenje opekotina i rana, toliko je štetno kada je sunčanje u pitanju. 

Skoro isto važi i za maslinovo ulje koje ima fantastičan efekat na kožu, vlaži je i čini elastičnom, ali je neće zaštititi od ultraljubičastih zraka. Vrlo često može da izazove opekotine, koje učestalim ponavljanjem izazivaju trajna oštećenja na koži poput hiper-pigmentacije, solarne keratoze ili raka kože.

Upravo zbog koži treba obezbediti adekvatnu zaštitu kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom. To mogu biti i prirodne kreme, napravljene od biljnih ulja, ali ulja koja imaju prirodni zaštitni faktor.

Ulje koje pruža najveću zaštitu od sunca je ulje semenki maline, koje zavisno od načina uzgoja ima faktor od 28 do 50. Ima jaka protivupalna svojstva i veoma je pogodno za kožu sklonu iritacijama i ekcemima.

Sledeće po efikasnosti je ulje lešnika, koje je popularan dodatak kozmetičkim proizvodima. Štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih faktora. Procenjeni prirodni SPF ulja lešnika je između 10 i 30.

Ulje semenki šargarepe je veoma efikasno u zaštiti od sunca, sa visokim faktorom između 38 i 40. Ulje pšeničnih klica je najbolji prirodni izvor vitamina E, što ga čini izvanrednim za negu kože. Zaštitni faktor od sunca mu je 20.

Ulja s manjim zaštitnim faktorom su jojoba, susamovo, ulje kokosa, badema, ricinusa, makadamije i njihov faktor varira između 5 i 10. Ova ulja nikako ne treba samostalno koristiti, već samo kao deo uljane mešavine u koju će se dodati veći procenat ulja sa visoki faktorom. 

Smatra se da preparat sa zaštitnim faktorom 50 efikasno filtrira i štiti od 98 odsto UVA zraka koje dolaze do naše kože, što je i maksimalni zaštitni faktor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online