Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.06.2015.
05:30
telegraf.rs A

Kako do savršeno preplanulog tena?

Leto je i kalendarski stiglo, pa je krajnje vreme da svoju kožu pripremimo za tri meseca toplih sunčanih dana, tokom kojih ćemo moći, ako znamo kako, bez ikakvog rizika po zdravlje fantastično da pocrnimo.

Tanjug
Kada dođe leto, svi trčimo na sunce i žudimo za preplanulim tenom

Nije važno da li ćete ovog leta ići na more ili ćete boju da “nabacite” na selu, planini, reci, jezeru ili bazenu. Važno je da znate kako da što zdravije dobijete savršeno preplanuli ten.

Piling kože

Da biste dobili ravnomernu boju svuda po telu važno je da pre sunčanja uklonite sve mrtve ćelije kože lica i tela. Za to je najbolje da uradite kvalitetan piling jednom do dva puta nedeljno.

Nije važno da li ćete se opredeliti za neki skupoceni piling ili ćete u kućnoj radinosti napraviti piling od šećera i meda. Bitno je da kožu dobro utrljate u kožu, a potom dobro isperete.

Nakon tuširanja, obavezno namažite hidrantno mleko, kako bi se sprečilo dalje ljušćenje i suvoća kože.

Depilacija

Što se uklanjanja malja tiče, a posebno onih sa osetljivih područja kao što su prepone ili nausnice, važno je da to uradite barem nekoliko dana pre odlaska na more ili bazen.

U protivnom, slana ili nečista voda u kombinaciji sa sunčevim zracima može da vam izazove osip, crvenilo i peckanje.

Ovo posebno važi za slučaj da dlačice čupate depilatorom ili voskom, ali ni sveže izbrijanu kožu nije baš pametno izlagati štetnim uticajma.

Ishrana

Kako vam koža ne bi postala suva i ispucala, a samim tim i lakše sklona prvo gorenju, pa potom i perutanju, važno je da pijete puno vode. Tečnost unosite i pre i posle sunčanja.

Ukoliko želite savršen ten, tokom leta gledajte da konzumirate što više svežeg voća i povrća, ali i žitarice.

Posebno se preporučuju šargarepa, kajsije, bundeva, paradajz i druge namirnice narandžaste ili crvene boje, koje su bogate beta-karotenom, provitaminom ključnim za sunčanje.

Mazanje je ključno

Shvatite upozorenja stručnjaka ozbiljno. Izlaganje sunčanju bez adekvatne zaštite ne samo da dovodi do bržeg starenja kože, već i zaista izaziva rak kože.

Birajte kreme sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, a mažite se nakon svakog odlaska u vodu.

Ne budite štedljivi, već se potrudite da velikodušnom količinom losiona namažete sve delove tela ravnomerno, a posebnu pažnju obratite na lice, uši, vrat, tabane, stopala i druge delove tela koji ljudi obično preskoče.

capegrace.com
Kreme za sunčanje su nezaobilazne: Zaštitite svoju kožu od sunca

Kozmetika

Dok ste na plaži, bolje zaboravite na sve tehnike ulepšavanja, jer šminka, dezodoransi i parfemi, pa i sva sredstva za kosu em ne podnose toliku toplotu, pa bukvalno mogu da vam se usmrde na koži, em mogu da vam ostave neželjene fleke po licu i telu.

Što se kose tiče, ako već morate nešto da koristite, bolje se opredelite za neko mirišljavo ulje, poput kokosovog, koje će dok se sunčate negovati vašu kosu, ali i kožu.

Mora li taj solarijum?

Sve gore navedeno važi i za osobe koje se odluče da prvu boju dobiju u solarijumu. Sve osim nanošenja kreme za sunčanje. Za solarijum postoje specijalne kreme i ulja, s tim što se neke nanose pre, a druge nakon veštačkog sunčanja.

Takođe, važno je znati da između dva odlaska u solarijum mora da prođe najmanje 48 sati. Iako se ovaj metod ne preporučuje uopšte, ako ste se baš zainatili, idite postepeno, prvo nekoliko puta na najmanji mogući broj minuta, a dozu povećavajte polako.

Sigurni smo da vam se ne žuri baš toliko da uz taman ten dobijete i opaki rak kože, koji vas može koštati života.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online