Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.07.2013.
08:00
Vestionline A

Mobilni i bubuljice - ima neka tajna veza

Možda se trudite da ne dirate lice prljavim rukama, ali zaboravljate da mnogo puta dnevno uz lice prislanjate mobilni telefon, koji na sebi nosi više prljavštine nego što pretpostavljate…

Svaki put kad pričate mobilnim klice bujaju na koži
 

Iako ne možemo da zamislimo život u 21. veku bez ovog "vernog pratioca", ispostavilo se da smartfoni i ostali uređaji pre mogu biti neprijatelji i to vašoj koži. U istraživanju koje su sproveli istraživači sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, uzeti su uzorci briseva, što sa samih telefona, što sa ruku ispitanika. U 92 odsto slučajeva izvor bakterija su bile same ruke ispitanika, a u 82 procenata bakterije su se nalaze na njihovim telefonima.

"Bakterije su glavni uzročnici pojave akni, zato je veoma važno da redovno očistite displej na vašem telefonu", upozorava Debra Jaliman, doktor medicine, dermatolog i autor knjige Pravila za negu kože: "Svaki put kada mi se pojavi novi klijent sa problemom akni, prvo što ga pitam je na koju strani lica najčešće prislanja svoj mobilni uređaj? Ako se ispostavi da je kritično područje, to na kome se najčešće drži telefon, pre nego što prepišem određenu kremu ili antibiotik, savetujem ih da neko vreme prilikom telefonskog razgovora koriste slušalice i da obrate pažnju da li im se simptomi povlače", kaže doktorka Jaliman.

Šta se zapravo dešava kada prislanjamo licu svoj mobilni telefon? Vrši se mehanički pritisak na kožu lica, a žlezde automatski počinju povećano da luče masti. Pod uticajem toplote koju proizvodi vaša koža, bakterije sa ekrana telefona lako prodiru, šire se i izazivaju različite iritacije i kožne infekcije, objašnjava doktorka Jaliman.

Sem što možemo da koristimo slušalice i tako sprečimo pojavu kožnih osipa, važno je da s vremena na vreme, prebrišemo mobilni telefon. Na tržištu su dostupne različite antibakterijske maramice koje ubijaju većinu bakterija i klica. A dostupni su i specijalni proizvodi, u obliku spreja za dezinfekciju elektronskih uređaja. Vrlo je jednostavno, naprskajte na krpu neki od sličnih proizvoda i prebrišite vaš mobilni. To su samo dva poteza, a vaša koža će biti veoma zahvalna.

Kada vam se naredni put pojave bubuljice, prisetite se kada ste poslednji put očistili mobilni. Ne zaboravite ovo važi i za tastaturu, kao I sve daljinske upravljače koje takođe često koristite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online