Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
03:30
Tanjug, Vestionline A

Vozači misle da je semafor: Zeleni svetleći apotekarski krstovi zaslepljuju!

Vozači i učesnici u saobraćaju vrlo često se žale na svetleće reklame, pogotovo na zelene apotekarske krstove.

youtube.com/bobby20423213
Da li se i vama dešava da od ovog znaka mislite da je semafor?

To je izjavio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i dodao da se učesnici u saobraćaju žale da, osim što im smeta jačina svetlosti tih krstova, vrlo često ih i zbunjuje, tako da misle da im je dozvoljen prolaz kroz raskrsnicu, a zapravo nije.

- To je zato što su ti krstovi praktično jači i svetliji od samih semafora - rekao je Okanović i istakao da, koliko je njemu poznato, vlasnici apoteka postavljaju svetleće reklame, odnosno zelene krstove bez neke posebne procedure, vezane za sam saobraćaj.

- Vlasnici apoteka kažu da im to jako dobro utiče na promet i da im puno znači. To treba uvažiti, međutim, sa druge strane, oni sami treba da uvaže da zbog toga neko može da pogine, a možda je već i poginuo, zato što je prosto mislio da mu je dozvoljen prolaz kroz raskrsnicu, a nije - naglasio je Okanović.

- Mora se napraviti neki kompromis, naglašava Okanović, te neka apoteke imaju svoje reklame, što nije sporno, ali da to ne bude zelena boja, već neka druga, koja neće vozaču davati pogrešan signal da sme da prođe kroz raskrsnicu, a da to nije slučaj.

Takođe, kaže Okanović, vozači se žale i na bilborde, a to, naglašava, posebno važi za bilborde sa izmenjivim sadržajem, pogotovo ako je sadržaj koji se emituje bele boje, a noć je, ili uslovi smanjene vidljivosti, te se vozači žale da ih ta promena slike na belo zaslepljuje i jako smeta.

Prema njegovim rečima, kod nas postoji Zakon o javnim putevima, koji kaže da je zabranjeno postavljati svetla i svetlosne uređaje kraj puteva koji ometaju odvijanje saobraćaja, međutim, ocenjuje, to se vrlo često ne poštuje.

- Za kontrolu te odredbe, nadležna je inspekcija u gradovima, odnosno Republička inspekcija, kada su u pitanju putevi. Međutim, nije nam poznato da je inspekcija do sada bilo gde u Srbiji reagovala i naložila recimo vlasniku apoteke da ukloni taj zeleni krst, kako on ne bi zbunjivao vozače i smetao im - rekao je Okanović.

Član 44 Zakona o javnim putevima, u stavu osam, naročito zabranjuje "postavljanje i korišćenje svetla ili drugih svetlosnih uređaja na putu i pored puta, kojima se ometa odvijanje saobraćaja na putu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online