Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2017.
01:30
b92.net, Vestionline A

Koliko su današnji automobili bezbedniji od onih pre 20 godina?

Proizvođači automobila neprestano rade na unapređenju bezbednosti novih modela. Na to ih, između stalog, podstiču i rezultati ostvareni na "kreš testovima" nezavisinih organizacija za ispitivanje bezbednosti vozila, kao što je EuroNCAP.

youtube.com/Carscoops
Nekad i sad: Dok se "Honda" dobro držala na "kreš tesu", "Rover" je poprilično oštećen

Otkako je EuroNCAP započeo "kreš testove" 1997, ispitano je i ocenjeno 630 modela novih automobila, a u sudarima u kontrolisanim laboratorijskim uslovima testirano je oko 1.800 vozila. 

Da bi realizovala toliki broj testova u protekle dve decenije, ova organizacija utrošila je preko 160 miliona evra. Ipak, smatra se da je to relativno mala suma, s obzirom na sva unapređenja bezbednosti koja su proizvođači naknadno izvršili na svojim modelima podstaknuti lošim ocenema na "kreš testovima" i sugestijama koje im je uputio EuroNCAP. 

Kako bi slikovito pokazao koliko je poboljšana bezbednost novih modela automobila u odnosu na one pre 20 godina, EuroNCAP je objavio uporedni video "kreš testa" Rovera 100 iz 1997. i najnovije Honde Jazz iz 2015.

Iako je Rover 100 čak i te 1997. bio prilično zastareo model, čija konstrukcija vodi poreklo iz 80-tih godina 20. veka, ovaj automobil je pre dve decenije i dalje bio dostupan kupcima na tržištu. 

Stanje vozila nakon udara u prepreku na "kreš testu" slikovito pokazuje razliku između automobila B klase, koji je 1997. prodavan kao nov model, i vozila iz istog segmenta 20-ak godina kasnije. Dok je nakon sudara Rover pretrpeo velika konstruktivna oštećenja putničke kabine, čak do centralnog krovnog nosača, kabina Honde Jazz je pri istim uslovima testa ostala praktično nedirnuta, a svu silu udara preuzela je na sebe prednja zona gužvanja (do A stubova). 

Rover 100 je nakon ovog testa dobio samo 1 zvezdicu za bezbednost. Poređenja radi, 1997. godine modeli iz istog, B segmenta, kao što su Ford Fiesta i VW Polo dobili su 3 zvezdice (od tada maksimalne 4) na "kreš testovima", dok su FIAT Punto, Nissan Micra, Opel Corsa i Renault Clio ocenjeni sa 2 zvezdice.

Pogledajte "kreš test":

Pojedini proizvođači automobila u početku su kritikovali sistem ocenjivanja bezbednosti koji je uspostavio EuroNCAP, uz tvrdnju da je on postavljen tako da je nemoguće dobiti maksimalne 4 zvezdice. Ipak, vrlo brzo ih je demantovao Volvo, čiji je model S40 postao prvi automobila sa 4 zvezdice na ovom "kreš testu". 

EuroNCAP iz godine u godinu pooštrava i proširuje kriterijume svojih testova, i tako će nastaviti i u budućnosti. Iz ove organizacije najavljuju da će 2018. početi da testiraju automobilske elektronske sisteme koji prepozanju bicikliste na putu i sprečavaju da vozilo udari u njih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online