Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.05.2015.
05:30
vesti.mojauto.rs A

Šta to kaplje iz vašeg mezimca?

Pre samo desetak godina gro domaćeg voznog parka činili su automobili prosečne starosti dve decenije, da budemo precizniji loše održavani automobili stari dve decenije. Posledica su bili parkinzi prekriveni debelim slojem ulja, vode, goriva… Jutarnji prilazak automobilu uvek je sa sobom donosio određenu dozu neugodnosti i neizvesnosti. Da li će vas ispod vozila sačekati neprijatna, okrugla i crna baretina, žuta, braon, duginih boja?

wikipedia.org
Imate "malo" stariji auto i svako jutro strahujete da li ćete zateći "baricu" ispod njega

Oblici, boje i mirisi fleka su razni, kao i uzroci. Evo kako ih prepoznati, šta na osnovu njih treba proveriti na automobilu i na kraju kako ih ukloniti, što će biti od koristi svim savesnim građanima ali i onima koji imaju svoju garažu.

TAMNA FLEKA

Šarena = Benzin

Zahvaljujući specifičnom mirisu benzin nije teško prepoznati iako je transparentan. Problem je najčešće u oštećenim vodovima goriva, a kod starijih automobila sa metalnim rezervoarom uzrok može biti i korozija istog. Ne oklevajte već vozilo istog trenutka prebacite u servis! U protivnom rizikujete požar jer benzin brzo isparava i sa vazduhom formira veoma zapaljivu mešavinu. Ovo je posebno opasno ako se automobil, u trenutku kada se ovo desi, nalazi u zatvorenoj garaži.

Crna, masna = Dizel gorivo i ulje

Za sobom ostavljaju crne, masne fleke. One od dizela odaju  blagi miris goriva dok je ulje gotovo bez ikakvog mirisa. Ulje u najvećem broju slučajeva curi iz spojeva na karteru i menjačkom sklopu dok se gorivo izliva iz poroznih creva i spojeva. U svakom slučaju, poseta servisu je neophodna. Pobrinite se i za fleke koje su nastale jer je ulje veliki zagađivač, a samo jedan litar ove tečnosti može da zagadi milion litara vode.  Za početak fleku isušite tako što ćete je prekriti piljevinom ili silikonskim peskom koji će ga upiti pa ga kada se osuši možete lako počistiti. Ovaj proces je u slučaju upornih fleka potrebno ponoviti više puta.

Zelenkasta = Kočiona tečnost

Zelenkaste je boje, a mirisom podseća na benzin. Do izlivanja najčešće dolazi iz ekspanzione posude u slučaju kada kočiona tečnost prokuva. Nastali visok pritisak izbija čep i tečnost se izliva. Ovo se dešava u slučaju da je kočiona tečnost stara i istrošena i kada u nju prodre voda. Kada se tečnost izlije, kočnice prestaju sa radom pa više nije bezbedno voziti automobil, zato ga na šleperu  treba odvesti do servisa. Kočiona tečnost je toksična i iritira kožu pa budite oprezni i tokom čišćenja koristite rukavice. Ako kojim slučajem dođe u dodir sa kožom brzo je isperite. Prilikom uklanjanja koristiti istu proceduru kao i za ulje.

SVETLA FLEKA

Bej boje i mirisa = Kondenzacija

Ovo je najbezbolnija varijanta. Tečnost (voda) je bezbojna i nema miris, a ovo je sasvim normalna pojava kod vozila koja imaju klima uređaj. Tokom vožnje sa uključenom klimom kondenzacija se taloži na crevima pa, oko sat vremena nakon početka vožnje, počinje da prelazi u tečnost koja kaplje ispod vozila. Po merenjima koja su obavile naše nemačke kolege, može da nakapa količina do 1,2 litra tečnosti ispod vozila tako da nemojte da vas brine veličina barice. Dakle, bez panike – automobil usled ove fleke ne mora da ide u servis.

Crvena/Plava = Antifriz i tečnost za pranje stakala

Zavisno do aditiva i veštačke boje antifriz je crvene, plave ili zelene boje. Ovo je loša vest jer će, bez rashladne tečnosti, motor izvesno prokuvati. Nije redak slučaj da je u pitanju banalni problem poput otkačenog creva koji se lako može otkloniti, dešava se i da glodari pregrizu kablove, a u najtežem slučaju uzrok je pucanje hladnjaka. Pored nje, iz istih razloga može doći do izliva i tečnosti za pranje stakala. Žute je, plave ili crvene boje, a njen gubitak nije kritičan. Tečnost za pranje stakala je u suštini mešavina vode i alkohola i nije toksična pa je slobodno možete ostaviti da ispari. Antifriz je toksičan i u slučaju izlivanja treba prekriti peskom ili piljevinom.

Čišćenje fleka

Najteže se uklanjaju fleke od ulja. Savet je da ih za početak isušite što je najlakše učiniti ako preko njih pospete silikonski pesak ili piljevinu. Ovaj materijal će upiti najveći deo ulja, a ostatak je lako ukloniti pomoću obične metlice, odnosno četke i đubravnika. Kod upornih mrlja ponekad je potrebno ponoviti proces.

Naravno, tu je i lakši način. Proizvođači automobilske kozmetike u svojoj ponudi imaju i hemijska sredstva koja vrlo efikasno uklanjaju fleke od ulja u jednom potezu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online