Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.11.2013.
08:00
polovniautomobili.com A

Vozačima u Srbiji najvažniji kvalitet guma, pa tek onda cena

Prema mišljenju 58 odsto vozača važeći pravilnik o upotrebi zimskih guma je dobar jer jasno navodi kakva pravila važe tokom zimske sezone i ostavlja mogućnost vozačima da sami izaberu da li će montirati zimske gume ili će koristiti letnje kada vremenski uslovi to omogućavaju. Sa druge strane 35 odsto vozača smatra da je pravilnik delimično dobar, ali da je u nekim delovima nedorečen tj. nije dovoljno jasan. Sedam odsto njih smatra da nije uopšte dobro osmišljen.

Foto: Ilustracija
 

Ovi rezultati dobijeni su istraživanjem koje je urađeno na sajtu internet-prodaja-guma.com na uzorku od 4.000 ispitanika.

Na ovaj način takođe je utvrđeno da su vozačima prilikom kupovina guma najvažnije vozne karakteristike i pouzdanost gume (57 odsto) pre nego cena (32 odsto). Marka proizvođača kao glavni reper najvažnija je za 11 odsto njih.

Ovaj podatak govori da je mnogima ipak na prvom mestu bezbednost budući da gume spadaju među najbitnije komponente kada se govori o ovom aspektu. Nažalost, loša kupovna moć stanovništva utiče na to da broj onih kojima je cena najvažniji faktor nije zanemarljiv.

I polovne gume bolje od starih

Lanci na letnjim gumama? Nikako!

Zanimljivo je napomenuti i da nema nikakvog značaja ukoliko se na letnje gume tokom zimskih padavina postave lanci. I u tom slučaju krši se zakon i policija ima sva prava da napiše kaznu. A kada je reč o univerzalnim gumama koje su dozvoljene u zimskom periodu, prema mišljenju Damira Okanovića one nisu najbolje rešenje jer ni jedan proizvođač pneumatika do sada nije uspeo da proizvede gumu koja ispunjava zahteve i u letnjim i u zimskim uslova. Isto kao što je nemoguće iste odevne predmete nositi u julu i decembru. Slično mišljenje iznela je i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Zanimljiv je podatak da bi 52 odsto vozača kupilo polovne gume ukoliko ne bi mogli da priušte nove dok 44 odsto njih kupuje isključivo nove.

Četiri odsto ispitanika bez obzira na finansijske mogućnosti kupuje isključivo polovne gume. Inače, dva seta guma (zimske i letnje) poseduje 43 odsto vozača, samo letnje 31 odsto, samo zimske 13 odsto, a po dve letnje i dve zimske ima takođe 13 odsto njih.

Da podsetimo, zimske gume nisu obavezne ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, bez obzira na doba godine.

Obavezne su međutim ukoliko u periodu od 1. novembra do 1. aprila na putu bude snega, leda ili poledice.

Jednostavno rečeno, tokom cele godine moguće je voziti na letnjim gumama, uključujući i zimski period, ali ako u navedenom periodu padne sneg, uhvati se led ili poledica, saobraćajna policija može da vas kazni.

Dubina šare na zimskoj gumi ne sme da bude manja od četiri milimetra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online