Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2018.
03:30
Vestionline A

Sneg u proleću - na kakvim se gumama vozimo?

Za vozače u Srbiji proleće nije stiglo u utorak 20. marta, jer su zimske gume - u slučaju snega, leda i poledice na putevima - obavezne sve do 1. aprila.

pixabay.com
Iako je kalendarski počelo proleće, na putevima je sneg

Znamo da je mart mesec prevrtljiv i da, kao što nam može doneti prolećne temperature, ume da nas iznenadi snežnim padavinama i mrazom. 

U slučaju da su vas lepo vreme i prolećne temperature u prvoj polovini meseca naveli da zimske gume na vašem automobilu zamenite letnjim, ovih dana ćete se naći u problemu ako nameravate da vozite. 

Osim što ste prema zakonu u obavezi da - u slučaju snega ili leda - u periodu od 1. novembra do 1. aprila koristite zimske gume na svim točkovima, vožnja na letnjim pneumaticima u trenutnim vremenskim uslovima izuzetno je nebezbedna. 

Zato, ukoliko ste proteklih dana požurili i skinuli zimske pneumatike sa svog automobila, a nemate mogućnosti ili vremena da ih vratite, savetujemo vam da se uzdržite od vožnje dok traju snežne padavine i da koristite gradski saobraćaj ili taksi. 

Iako će mnogi iskusni vozači reći da i nije neki problem voziti 2-3 dana tokom snežnih padavina na letnjim gumama, naročito u gradovima gde se sneg brže čisti i topi, bezbednost treba da bude na prvom mestu. 

Podsećamo vas još jednom na to koje su obaveze vozača kada je reč o upotrebi zimskih guma, ali i sankcije u slučaju da ih se ne pridržavate:

* Ukoliko je vreme bez snežnih padavina i leda, zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu. Ipak, treba voditi računa da, sa aspekta bezbednosti, zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su niske temperature, jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prijanjanje. Po praviliniku, dozvoljeno je da se zimske gume
montiraju i van zimske sezone, u slučaju snežnih padavina ili leda. 

* U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom. 

* Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. Ako nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja. 

* Vozači autobusa i kamiona od dodatne opreme moraju da imaju još i lopatice za čišćenje snega. Vlasnici putničkih automobila nisu u obavezi da imaju ovu vrstu opreme, ali manja ili sklopiva lopatica za sneg, koja ne košta mnogo a zauzima malo mesta u prtljažniku, može vam pomoći u slučaju da vas iznenadi sneg dok vam je auto na parking. 

* Takođe, pošto se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, kazna je od 6 do 20 hiljada za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice, ako je ono vlasnik vozila, a policajac ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu kada je ona obavezna za upotrebu.

Osim toga, preporuka je da na jednoj osovini moraju biti pneumatici istog proizvođača, iste dijagonalne šare. Ne moraju sve četiri gume biti od istog proizvođača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvođača i iste "šare". 
 

A. Čukić

Preporuka je da gume na svim točkovima treba da budu iste jer je važno da svi točkovi pružaju isti nivo prijanjanja podlozi.

Većina vozača ne razmišlja o tome da ako su, recimo, na zadnjim točkovima instalirane neodgovarajuće gume, oni će slabije kočiti u zimskim uslovima i imati neuporedivo veću mogućnost proklizavanja u krivinama i prilikom kretanja. 

Takođe, ako se stavljaju gume koje ste već koristili prethodnih zima, mora se voditi računa da dubina šare bude najmanje 4 mm. Sve manje od toga nije dozvoljeno. 

Osnovnu razliku između letnjih i zimskih guma, pored šare, čini i element silica. Silika je element koji omogućava bolje prijanjanje, odnosno bolje performanse pneumatika na niskim temperaturama.

Letnji pneumatici na temperaturama ispod 7 stepeni nemaju efikasnost koju bi trebalo da imaju bez obzira da li se radi o mokrom ili suvom putu. Struktura gazećeg sloja se stvrdne i samim tim performanse pneumatika nisu na zadovoljavajućem nivou. 

Vozači često vozači kažu da ako voze samo po gradu, da im za to ne trebaju zimske gume. To je zaista zabluda zato što upravo u gradu imamo najveći broj zaustavljanja i kretanja iz mesta gde je zimski pneumatik najpotrebniji. 

Dešavaće se da u periodu od 1. novembra od 1. aprila temperatura bude i znatno više od 7 stepeni, kao što je to bilo pre samo nekoliko dana, ali ti intervali nisu predugi s obzirom na to da iznenada može doći do pada temperature, kao što se opet sada dogodilo. 

U svakom slučaju, ako u zimskom periodu od 1. novembra do 1. aprila planirate duži put, najbolje je imati namontirane zimske gume da ne biste došli u neprijatnu situaciju da vas u toku putovanja iznenadi nagli pad temperature, sneg i led. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online