Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.11.2013.
08:00
B92 A

Električna Kia Soul imaće domet od 200 km

Električna verzija modela Kia Soul počeće da se prodaje u drugoj polovini 2014. godine i biće Kijin prvi električni automobil s nultom emisijom koji je dostupan izvan Južne Koreje.

Soul EV zasnovan je na modelu Kia Soul za 2014. koji u sebi sadrži poboljšanja u odnosu na prvu generaciju ovog vozila. Promene uključuju i primenu potpuno nove platforme (koja se temelji na novom Cee`d-u), sa većim (2.570 mm) međuosovinskim razmakom, 29% krućom karoserijom i unapređenim oslanjanjem. Na taj način postignuta je poboljšana vozna dinamika, upravljivost i stabilnija vožnja.

Kia Soul EV će kupcima pružati dodatni nivo opremljenosti, sa LED dnevnim svetlima, LED zadnjim svetlima i aerodinamički oblikovanim 16 inčnim aluminijumskim felnama. Kabinu će krasiti centralna konzola sa 8 inčnim ekranom multimedijalnog sistema, a unutrašnjost će biti izrađena od ekološki prihvatljivih recikliranih materijala koji uključuju i bioplastiku, biopenu, biotkanine i bioprerađenu PET ambalažu. Kako bi sve bilo u skladu s prirodom tu su i organske materije sa niskim stepenom isparavanja i novorazvijeni antibakterijski materijali i boje.

Soul EV za pogon će koristiti električni motor sa 110 KS (81 kW) koji snagu šalje na prednji par točkova. Uz litijum-polimernu bateriju od 27 kWh, Soul EV će s jednim punjenjem moći da pređe više od 200 kilometara, tvrde u korejskom proizvođaču.

Zahvaljujući 285 Nm obrtnog momenta, električni motor omogućava ubrzanje 0-100 km/h za manje od 12 sekundi i maksimalnu brzinu od 145 km/h. Kako bi se maksimizovali učinkovitost i potencijalni domet automobila, dopuna baterija vrši se i tokom vožnje zahvaljujući regenerativnom sistemu kočenja.

Soul EV će se standardno puniti uključivanjem u običnu kućnu utičnicu, a da bi se baterije potpuno napunile potrebno je 5 sati. Punjenje će se moći obaviti i za 25 minuta pomoću takozvanog brzog punjača. Zbog gotovo potpune tišine, u interesu sigurnosti pešaka, Soul EV će biti opremljen zvučnim sistemom VESS (Virtual Engine Sound System) koji odašilje upozoravajuće zvučne signale kada se automobil vozi pri brzinama manjim od 20 km/h, kao i kada se kreće unazad.

"Iako je ovo naš prvi model na električni pogon koji će se globalno prodavati, Soul EV je druga generacija Kijinih električnih vozila. Do sada su u protekle tri godine stečena značajna iskustva pri razvoju i primeni modela Ray RV", kažu u korejskoj kompaniji.

Kia je započela sa komercijalnom upotrebom modela Ray EV (isključivo) u Južnoj Koreji krajem 2011. godine. Od tada je prikupila mnoštvo podataka pri svakodnevnoj upotrebi flote Ray EV, koju koriste koriste razna ministarstva i državne agencije.

Flota zamaskiranih prototipova novog Soula EV trenutno prolazi kroz intenzivan test program u Kijinom korejskom razvojno-istraživačkom centru, a manjim delom i u Evropi i Severnoj Americi. Serijska proizvodnja planirana je za drugu polovinu 2014. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online